Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO STE SE PITALI

Evo kako je engleski jezik zvučao prije 500 godina

papiga
Foto: Screenshot Youtube
1/2
15.09.2015.
u 14:12

Mislite li da možete razumjeti ovaj prastari engleski?

Jezici se stalno mijenjaju, pa tako i engleski. Štoviše, istraživanja su pokazala da se engleski jezik razvija brže nego ikad, prenosi The Independent.

Jeste li se ikada pitali kako je engleski zvučao prije 500 godina?

Na YouTubeu se nalazi video na kojemu nizozemski sveučilišni profesor čita političku satiru Speke Parott koju je prije pola tisućljeća napisao Englez John Skelton. Mislite li da možete razumjeti ovaj prastari engleski? Poslušajte ovu priču i otkrijte.

 

>> Evo koliko se hrvatski jezik mijenjao posljednjih 500 godina - na primjeru iz Biblije

Komentara 1

LA
Latz
11:12 16.09.2015.

Jezici se razvijaju, idu naprije, preuzimaju stvari iz drugih kultura koje ne postoje u onoj iz koje jezik jest... tj. u normalnim situacijama -- kod nas jezikoslovci jezik pokušavaju gurati unazad jer se treba riješiti svega što bi imalo i privida zlokobonog 'srpsko-hrvatskog' ili tuđica za stvari i koncepte koji ne potječu iz naše kulture, nema veze što tada potpuno nasilno i tragikomično izmišljaju nove izraze i guraju ih kao obavezne jer bez njih to nije standardni jezik ....Jadni smo s njima -- samo par primjera nema više imigracije/emigracije (prednost što potječe iz međunarodno korištenog izraza, bolje razumijevanje) -- ne, sada imamo doselidbu i odselidbu (to što to nitko nije koristio do kad se netko od njih toga sjetio, apsolutno nema veze) -- i jedan od pravih bisera -- više nemamo recitat nego 'krasnoslov' pa kad djeca to čuju u školi bleje u čudu jer je provala godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije