Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Evo kako dolazak recesije može biti prilika za dobru zaradu

Centar Zlata
Foto: Centar Zlata
1/3
21.08.2023.
u 08:57

Sada je jasno kako pravo pitanje nije hoće li doći nova recesija, već kada će doći. Neke europske države poput Njemačke i Nizozemske već su službeno ušle u recesiju, kao i cjelokupna eurozona, a pitanje je vremena kad usporavanje gospodarstva možemo očekivati i u Hrvatskoj. Uz to, visoka inflacija koja obezvrjeđuje naš novac i dalje predstavlja problem za sve one koji svoju štednju drže u bankama koje nude mizerno niske kamatne stope na štednju.

Međutim, dolazak nove recesije ne donosi nužno samo negativne posljedice, već može potencijalno biti i dobra prilika za ostvarenje zarade od ulaganja za pojedince koji se za recesiju na vrijeme pripreme. Naime, pametnim ulaganjem moguće je period recesije okrenuti u vlastitu korist, a ulaganje u investicijsko zlato u posljednjih se nekoliko recesija pokazalo kao vrlo isplativa financijska odluka za velik broj ljudi.

Zlatne poluge i zlatnici – isplativo ulaganje u doba recesije?

Investicijsko zlato u fizičkom obliku standardiziranih zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće sve je popularniji način ulaganja i dugotrajne štednje u Hrvatskoj, a glavni je razlog visok prinos kojeg je ovaj oblik imovine u prošlosti nosio. Cijena zlata u eurima u proteklih je dvadeset godina u prosjeku rasla više od 8.5% na godišnjoj razini, što je više od brojnih drugih oblika ulaganja poput nekretnina ili dionica, ali i od prosječne stope inflacije u istom periodu zbog čega se zlato smatra zaštitom od inflacije.

No, rast cijene zlata nije ujednačen, već u određenim periodima u pravilu raste ubrzanim tempom, a radi se upravo o razdobljima recesija i općenitih nestabilnosti u gospodarstvu poput pandemija i ratova. Razlog tomu je povećana potražnja za zlatom u razdobljima u kojima novac gubi vrijednost, a druge investicije poput dionica i nekretnina imaju tendenciju pada.

Investicijsko zlato dolazi u obliku poluga i zlatnika raznih veličina
Foto: Centar Zlata

Uzmemo li za primjer Veliku recesiju koja je svijet zadesila 2007. godine, možemo vidjeti kako je cijena zlata u eurima u svega četiri godine narasla za čak 160%. Nedavni primjer je i pandemija covida za čije je vrijeme potražnja za zlatom eksplodirala, što je dovelo do porasta cijene od više od 30%. Ne čudi stoga da na najave nove recesije mnogi reagiraju kupnjom investicijskog zlata.

Neoporezivo i likvidno ulaganje

Osim što je kroz povijest nosilo visok prinos, investicijsko zlato ulagačima je privlačno i zbog činjenice da se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, ako ga kupuje fizička osoba. Zarada od ulaganja stoga u potpunosti pripada investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi.

Zlatnici i zlatne poluge ujedno su i vrlo likvidna imovina, to jest jednostavno ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz uslugu otkupa zlata. Zlato je prenosivo, lako za skladištiti i predstavlja imovinu koja je “van sustava”, što vlasniku daje visoku dozu neovisnosti od banaka i ostalih financijskih institucija.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica
Foto: Centar Zlata

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

Također, za preuzimanje je dostupna i besplatna e-knjiga na temu ulaganja i štednje u doba recesije na sljedećem linku: PREUZMI E-KNJIGU

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije