Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurozastupnici:

Eurozastupnici: Hrvatskoj su za EU nametnuti najstroži kriteriji

Europski parlament
Reuters/PIXSELL
30.11.2011.
u 20:04

Eurozastupnik iz redova njemačke CSU replicirao je britanskom konzervativcu Tannocku koji je Hrvatsku pohvalio zbog zatvaranja bivšeg premijera.

Europski parlament u raspravi o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji pokazao je vrlo veliku podršku za ovu, kako su rekli mnogi zastupnici, "dobru vijest u teškim vremenima". Glasanje o pristupnom ugovoru očekuje se u četvrtak, ali već je rasprava u srijedu kasno poslijepodne pokazala da će ulazak Hrvatske u EU poduprijeti velika većina Europskog parlamenta.

U raspravi je bilo svega: neki su kao pozitivan pomak u borbi protiv korupcije spomenuli činjenicu da je i bivši premijer u pritvoru, drugi su spominjali da je Hrvatska najspremniji kandidat kojeg je EU primala u članstvo.

Nakon ulaska Hrvatska neće imati montoring poput Rumunjske i Bugarske

- Dovoljno je teško, samo po sebi, ući u Europsku uniju, ali odredbe koje su nametnute Hrvatskoj tijekom pregovora bile su mnogo strože nego za ijednu drugu zemlju. Zato je Hrvatska danas jedan od najboljih kandidata koje smo ikad imali - rekao je Berndt Posselt, eurozastupnik iz redova njemačke CSU, koji je svoj istup uime kluba Europske pučke stranke završio riječima na hrvatskom jeziku: "Živjela Hrvatska!"

Uime Kluba Stranke europskih socijalista i socijaldemokrata govorio je Kristian Vigenin, eurozastupnik iz Bugarske.

- Hrvatska je u pristupanju morala ispuniti visoke kriterije, ali zbog toga nakon ulaska u članstvo neće imati monitoring kakav su imale Rumunjska i Bugarska. To je uspjeh za Hrvatsku - rekao je Vigenin.

Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl, koji je govorio uime još jedne velike grupacije u Europskom parlamentu, Saveza liberala i demokrata Europe, također je rekao da je Hrvatska morala pokazati više truda nego neke druge zemlje koje su ranije ulazile u EU.

- Hrvatska je skuplje platila svoje članstvo nego neke druge zemlje. To se dogodilo zbog lažnog dojma unutar EU da je Hrvatska imala neke odgovornosti za rat na Balkanu, a ustvari je Hrvatska bila velika žrtva tog rata. Danas vidimo da Hrvatska ima europsku budućnost. To je nevjerojatan uspjeh. Puno je područja, poput ljudskih i manjinskih prava, na kojima će se Hrvatska morati još više poboljšati. Ali to su problemi kakve imamo svi, ne samo Hrvatska - rekao je Vajgl.

Passolt: Bez Sanadera Hrvatska ne bi napredovala

Britanski konzervativac Charles Tannock naglasio je da će i njegova parlamentarna grupa europskih konzervativaca podržati Hrvatsku jer je zemlja ostvarila golemi progres.

- Zatvarajući bivšeg premijera, pokazala je da drži do kopenhaških kriterija - rekao je Tannock, na što mu je replicirao bavarski pučanin Passolt.

- Drago mi je čuti da je gospodin Tannock spomenuo bivšeg premijera. Zna li da bez njega Hrvatska ne bi tako napredovala na europskom putu? Zna li da taj čovjek zaslužuje pošteno suđenje? - pitao je Passolt.

- Naravno, ja se zalažem da svatko ima pravo na pošteno suđenje. I priznajem da je dr. Sanader utro put Hrvatske prema EU. Ali ako je kriv za zloupotrebe javnih fondova, treba odgovarati. Ta je odluka na sudu, ne na ovom parlamentu - odgovorio mu je Tannock.

Za riječ se javio i najglasniji euroskeptik u Europskom parlamentu Nigel Farage, zastupnik Nezavisne stranke Velike Britanije koji je upozorio da EU financira nepoštenu kampanju uoči referenduma u Hrvatskoj te da u Hrvatskoj još vladaju "stari komunisti" koji će se obogatiti ako uđemo u EU.

- EU je potrošila milijun eura na kampanju koja želi uvjeriti Hrvate da im je EU jedina sudbina. U Hrvatskoj čak imate i zastave EU izvješene svugdje kako bi se stvorio dojam da je to gotova stvar. Slobodni mediji ne postoje. Raspisana je čak i nagrada od 10 tisuća kuna za onoga tko pronađe makar jedan tekst u bilo kojem mediju koji govori o tome da članastvo u EU nije dobra stvar - rekao je Farage, koji je nedavno bio u Hrvatskoj. A zatim je dežurni briselski euroskeptik kao argument protiv EU spomenuo dugo sanjanu hrvatsku nezavisnost.

Brons: Tragično je da je Hrvatska odustala od nezavisnosti

- Ova je zemlja tisuću godina tražila nezavisnost. I posljednjih 20 godina ima tu nezavisnost. Izašli su iz propalog političkog eksperimenta koji se zvao Jugoslavija, a ako sada uđu u EU naći će se u novom propalom političkom eksperimentu koji je spreman urušiti se iznutra. Ući će u novu Jugoslaviju - rekao je Farage.

Još jedan Britanac, Andrew Brons, spomenuo je hrvatsku nezavisnost kao razlog protiv ulaska u EU.

- Tragično je da je Hrvatska spremna odustati od nezavisnosti za koju su mnogi ginuli. I morala je izručiti svoje generale, kao da su žrtve nekom ljubomornom božanstvu - rekao je Brons.

Ali to su bili jedini glasovi u raspravi koji su se protivili ulasku Hrvatske u EU. Švedski europarlamentarac Gunnar Hökmark žalio se što Farage više nije bio prisutan u dvorani kad je došao do riječi.

- Žao mi je što je izašao iz dvorane jer ovaj uspjeh Hrvatske dokazuje da ideja europske suradnje ima vrijednost koja je atraktivnija od njegove politike. Hrvatska dokazuje da smo u vrijeme krize sposobni nastaviti s jednim od najčudesnijih pothvata EU, a to je proširenje. S Hrvatskom kao novom članicom, učinit ćemo Europu boljom. To je poruka i za druge zemlje na zapadnom Balkanu: kad se transformirate, razvijete, onda svi možemo dijeliti istu optimističnu sudbinu - rekao je Gunnar Hökmark.

Komentara 194

DO
downunder
20:29 30.11.2011.

\"Tragično je da je Hrvatska spremna odustati od nezavisnosti za koju su mnogi ginuli. I morala je izručiti svoje generale, kao da su žrtve nekom ljubomornom božanstvu - rekao je Brons.\" ------ Nikad nisam ni sanjao da ću se složiti s engleskim političarima kad je u pitanju Hrvatska a evo to se dogodilo. Izjavu ovog Bronsa mogli bi uzeti kao aforizam.

HE
HermionaGranger
20:34 30.11.2011.

Za riječ se javio i najglasniji euroskeptik u Europskom parlamentu Nigel Farage, zastupnik Nezavisne stranke Velike Britanije koji je upozorio da EU financira nepoštenu kampanju uoči referenduma u Hrvatskoj te da u Hrvatskoj još vladaju \"stari komunisti\" koji će se obogatiti ako uđemo u EU. ---------------------------------------------------------- Sve je rekao...

PR
Protivcenzure
20:25 30.11.2011.

zahvaljujući tim CSUovcima ili kako već hdz i sanader a time i jaca dobili su međunarodni legitimitet koji su izgubili 2000. nakon toga je dvojac jaca-sanader uništio državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije