Naslovnica Vijesti Svijet

Europski sud za ljudska prava osudio Poljsku zbog tajnih zatvora CIA-e

Sud u Strasbourgu osudio je prošle godine Poljsku zbog omogućavanja mučenja Palestinca i Saudijca, prije nego što su prebačeni u Guantanamo na Kubi, gdje se i dalje nalaze
18. veljače 2015. u 00:04 16 komentara 1215 prikaza
zatvor,zatvorenici
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava odbacio je priziv Poljske na presudu za sudioništvo u programu tajnih zatvora CIA-e, javlja Reuters. Sud u Strasbourgu osudio je prošle godine Poljsku zbog omogućavanja mučenja Palestinca i Saudijca, prije nego što su prebačeni u Guantanamo na Kubi, gdje se i dalje nalaze.

Time je Poljska prekršila ljudska prava i međunarodne konvencije. Poljske vlasti tražile su ponovno razmatranje predmeta, no to je odbijeno, a presuda suda je konačna. Odvjetnici Palestinca Abu Zaubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija istaknuli su da su tajno držani nekoliko mjeseci u tajnom zatvoru u poljskoj, gdje su bili mučeni, posebno tehnikom simulacije utapanja. Poljska vlada odbija priznati postojanje tajnog programa na svom teritoriju i skriva se iza tajnosti pravne istrage pokrenute 2008. godine.

Branitelji ljudskih prava pozdravljaju ovu povijesnu odluku. Prema podacima organizacije Open Society Justice, više od 50 zemalja surađivalo je s Washingtonom nakon napada 2001. godine na tajnim zatvorima.

>>Hitlerova karta za iscrtavanje granica suvremene Europe

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Kumek iz (HR.Zagorja):

    Dakle Uvesti Sankcije protiv Amerike dok se ne po javi u Hague da odgovara za svoje grijeha koje je pocinili na Ljtskim pravima a Isto tako ju optuziti za Ratni zlocin u Ratu jer je prekrsili konvenciju postivanje ratova po ... prikaži još! Kovvenciji Koja je postignuto po zavrsetka drugog Svjetskog naroda . To je ta Amerika koja nam zagovara Ljutska prava I prava ratovanja a sama ne ratuju po konvenciju koju je potpsala I isto tako kris Ljutska prava gdje se radi o Interesu Vanjske politike Amerike.

  • samoborka:

    Fino Poljaci. Jako ste se lijepo iskazali.

  • unbekant:

    Kada ce nase vlasti zabraniti americkim zrakoplovima svakodnevno i nocno uzlijetanje i slijetanje na Zemunicki aerodrom??????????