Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje ljudskih prava

Europski sud za ljudska prava osudio Poljsku zbog tajnih zatvora CIA-e

zatvor,zatvorenici
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.02.2015.
u 00:04

Sud u Strasbourgu osudio je prošle godine Poljsku zbog omogućavanja mučenja Palestinca i Saudijca, prije nego što su prebačeni u Guantanamo na Kubi, gdje se i dalje nalaze

Europski sud za ljudska prava odbacio je priziv Poljske na presudu za sudioništvo u programu tajnih zatvora CIA-e, javlja Reuters. Sud u Strasbourgu osudio je prošle godine Poljsku zbog omogućavanja mučenja Palestinca i Saudijca, prije nego što su prebačeni u Guantanamo na Kubi, gdje se i dalje nalaze.

Time je Poljska prekršila ljudska prava i međunarodne konvencije. Poljske vlasti tražile su ponovno razmatranje predmeta, no to je odbijeno, a presuda suda je konačna. Odvjetnici Palestinca Abu Zaubaydaha i Abd al-Rahim al-Nashirija istaknuli su da su tajno držani nekoliko mjeseci u tajnom zatvoru u poljskoj, gdje su bili mučeni, posebno tehnikom simulacije utapanja. Poljska vlada odbija priznati postojanje tajnog programa na svom teritoriju i skriva se iza tajnosti pravne istrage pokrenute 2008. godine.

Branitelji ljudskih prava pozdravljaju ovu povijesnu odluku. Prema podacima organizacije Open Society Justice, više od 50 zemalja surađivalo je s Washingtonom nakon napada 2001. godine na tajnim zatvorima.

>>Hitlerova karta za iscrtavanje granica suvremene Europe

Komentara 16

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
01:33 18.02.2015.

Dakle Uvesti Sankcije protiv Amerike dok se ne po javi u Hague da odgovara za svoje grijeha koje je pocinili na Ljtskim pravima a Isto tako ju optuziti za Ratni zlocin u Ratu jer je prekrsili konvenciju postivanje ratova po Kovvenciji Koja je postignuto po zavrsetka drugog Svjetskog naroda . To je ta Amerika koja nam zagovara Ljutska prava I prava ratovanja a sama ne ratuju po konvenciju koju je potpsala I isto tako kris Ljutska prava gdje se radi o Interesu Vanjske politike Amerike.

SA
samoborka
23:40 17.02.2015.

Fino Poljaci. Jako ste se lijepo iskazali.

UN
unbekant
07:57 18.02.2015.

Kada ce nase vlasti zabraniti americkim zrakoplovima svakodnevno i nocno uzlijetanje i slijetanje na Zemunicki aerodrom??????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije