Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez sankcija

Europučani spasili Orbana od kazne Europske komisije

Hungarian Prime Minister Victor Orban attends the Valletta Summit on Migration in Valletta, Malta, November 12, 2015. REUTERS/Darrin Zammit Lupi   MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
04.12.2015.
u 15:12

Socijalist Aquilar: Orbanova agresivna antieuropska retorika hrani eurofobiju!

Europarlamentarci iz Europske pučke stranke, među njima i HDZ-ovi, ponovo su zaštitili mađarskog premijera Viktora Orbana u preksinoćnjoj raspravi o stanju demokracije u Mađarskoj, a Europska komisija, kojom također dominiraju pučani, također je stala u zaštitu Orbana zaključivši da ne vidi da se u Mađarskoj događa sustavna prijetnja demokraciji, vladavini prava i temeljnim pravima.

"Patetična nedjelotvornost"

– Gdje su sada naši prijatelji iz Europske pučke stranke? Nema nikoga ovdje – rekao je Ivan Jakovčić, jedini hrvatski zastupnik koji je sudjelovao u raspravi. Dok je govorio, u dvorani je sjedila samo jedna zastupnica od 217 zastupnika iz redova pučana. Ona je branila Mađarsku tvrdeći da se EU ne treba baviti samo jednom zemljom. Europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova nabrojila je sve probleme koje EK istražuje u Mađarskoj – od pravosuđa, slobode medija, odnosa prema Romima do kršenja zajedničke azilantske politike i slobode kretanja kapitala. Ipak, zaključila je da nema sustavnih prekršaja zbog kojih bi EK kaznila Mađarsku pokretanjem procedure iz članka 7. Lisabonskog ugovora. Taj članak predviđa oduzimanje prava glasa nekoj zemlji u Vijeću EU, ali nikad dosad nije korišten.

– Nabrojili ste toliko toga da se pitam je li ta zemlja uopće članica EU – rekao je Jakovčić.

Mađarski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata prozvali su Europsku pučku stranku (EPP) da čuva leđa Orbanu.

– Mađarska stalno podriva vrijednosti EU, a EPP na to ne reagira, iako se radi o budućnosti EU. Mađarski premijer je migrante opisao kao proizvod EU i krijumčara. Može li itko reći da te odvratne izjave ne podrivaju EU i njezinu budućnost – rekao je mađarski socijaldemokrat Peter Niedermueller.

– Europska komisija je patetično nedjelotvorna. Vi biste trebali štititi ugovore, a ne represivne vlade – zavapila je švedska liberalka Cecilia Wikstroem.

Vrlo blaga istraga

Španjolski socijalist Juan Fernando Lopez Aguilar upozorio je na Orbanovu "agresivnu antieuropsku retoriku koja hrani eurofobiju i podiže zidove".

– Dovode se u pitanje kopenhaški kriteriji, a i Komisija i Vijeće EU nesposobni su da pokrenu mehanizam jačanja vladavine prava i demokracije – rekao je Aguilar. Nakon što je Mađarska podigla ogradu na granicama i uvela stroge zakone protiv migranata i izbjeglica, Komisija je pokrenula istragu, ali je vodi vrlo blago.

U hodnicima EP-a većina ima osjećaj da bi članak 7. bio aktiviran prema Mađarskoj da europski pučani nisu odlučili štititi Orbana.

>> Orbanove majstorije pred Parlamentom EU

>> Orban: EU treba obnoviti svoje temeljne sporazume

Komentara 10

TT
The Terminator the Khmer Rouge
16:01 04.12.2015.

Bravo Orban, takav čovjek trenutno nedostaje hrvatskoj

RO
rotšild
17:14 04.12.2015.

Živio Orban. Neka crkne Europska Masonska Kaljuža

DU
Deleted user
10:39 05.12.2015.

Tri puta bravo za Orbana!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije