Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Jakovčić:

'Europu sam gledao kao lijepu djevojku koja čeka da je osvojim'

europski izbori (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
04.04.2013.
u 22:04

Nezavisni Ivan Jakovčić, SDP-ov Tonino Picula, HDZ-ov Andrej Plenković te Toni Vidan iz Zelenih zajedno poručili su kako nije svejedno kome će od kandidata i lista građani dati svoj glas

Iako su predstojeći izbori za 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu povijesni izbori, građani o njima nisu dovoljno educirani i izlaznost neće biti velika, složila se većina sudionika jednog od rijetkih političkih sučeljavanja kandidata na tim izborima kojeg su u četvrtak organizirali Europski dom Zagreb i Akademija za politički razvoj.

Nezavisni Ivan Jakovčić, SDP-ov Tonino Picula, HDZ-ov Andrej Plenković te Toni Vidan iz Zelenih zajedno poručili su kako nije svejedno kome će od kandidata i lista građani dati svoj glas jer oni u Bruxelles nose svoje političke razlike i programe za koje će se zalagati. Iako hrvatski interes prednjači u zajedničkoj borbi, ipak svi oni imaju „svoje“ teme za koje će se posebno zalagati, Jakovčiću će prioritet biti gospodarstvo i nezaposlenost, ali i turizam i poljoprivreda, na kojima se, tvrdi, već dokazao u Istri. Tonino Picula posebno će se orjentirati na sigurnosna pitanja obrane, jer kao turistička zemlja moramo biti stalno na oprezu, a i još uvijek imamo „dosta tenzično susjedstvo“. Andrej Plenković zalagat će se za teme koje su dio HDZ-ovog programa, a ključna točka je gospodarski razvoj Hrvatske kroz korištenje EU fondova. Toni Vidan  će pak u suradnji s europskim zelenima pokušati kroz EP utjecati na HBOR koji daje, kako kaže, loše kredite lošim projektima. Svi su oni spremni razgovarati s građanima i slušati njihove savjete i prijedloge, zbog čega će im, ako ih se izabere, biti dostupni putem društvenih mreža te svojih ureda koje će osim u Bruxellesu imati i u Zagrebu.

S obzirom da je već promatrač u EP, Plenković se osvrnuo na najaktualnije pitanje u toj instituciji, odnosno na borbu za donošenje Europskog proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine, ali i ulogu hrvatskih zastupnika u cijeloj priči.

– Svi su zastupnici pred velikim izazovom kod donošenja tog proračuna i borbe treba li ga rezati ili ne. Sredstva koja su osigurana za Hrvatsku su nam vrlo dobar start za snažnu injekciju razvoja. Moramo dobiti za Hrvatsku ono što smo dosad ispregovarali, ali i osigurati dobru startnu poziciju za budućnost – rekao je Plenković. Picula je demantirao navode kako će i odlazak naših zastupnika vladajući iskoristiti za kadroviranje, te kazao kako će njegova glavna asistentica biti njegova kolegica koja dolazi iz nevladinog sektora i nije članica niti jedne stranke. HDZ je educirao 15 mladih ljudi koji će pomagati njihovim zastupnicima u EU, objasnio je Plenković koji će, dodaje, učiniti sve da što više mladih „prodefilira“ europskim hodnicima, a ne moraju svi nužno biti ni stranački ljudi.  Jakovčić već ima detaljan plan kako će izgledati njegovih godinu mandata.

– Proputovat ću cijelu Europu, uzeti desetak asistenata na račun EU, i odmah krećemo kao jaka momčad koja će zabijati golove svima – tvrdi Jakovčić koji je, pojašnjavao, sastavio nezavisnu listu jer ne mora slušati „ni Milanovića, iako ni sad baš ne sluša, ni Karamarka, ni bilo koga drugoga“. Vidana veseli  tip slobode i resursa koje bi kao europarlamentarac dobio za rad, a koji bi mu omogućili bolji rad na terenu, a ovo vidi kao prvu fazu dugoročnog građenja nove zelene političke opcije.

Dotaknuli su se kandidati i odluke da se izbori održavaju odvojeno od lokalnih izbora, što je Plenković nazvao trošenjem novca bez razloga i političkom odlukom da SDP bolje prođe na ovim izborima zbog slabije izlaznosti. Kritiziralo se i vladajuće što nisu promijenili Zakon o elektroničkim medijima koji bi kandidatima dao veće šanse za prezentacije na televizijama.

– Slažem se s dijelom u kojem se podcrtava odgovornost vlasti za lošiju prezentaciju kandidata i programa na izborima, no što se izlaznosti tiče, gotovo u svim zemljama je ona nažalost niska – kaže Picula te dodaje kako ipak vjeruje da se podcijenjuje hrvatske građane kada se kaže da se neće snaći s velikim glasačkim listićem.

Iako se natječu za mandat koji će trajati manje od godinu dana, kandidati su složni kako to  ne umanjuje njegovu vrijednost i važnost.

– Oduvijek sam htio imati nešto s EU, za mene je to kao osvajanje djevojke. Stalno sam Europu gledao kao lijepu djevojku koja jedva čeka da je osvojim, pa kako da preskočim te izbore – slikovit je bio Jakovčić koji je odlučno odbacio mogućnost da ta lijepa djevojka ne padne na njegov šarm.  

>>Sve o europskim izborima čitajte i u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije