Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslaganja oko kandidata

Europsko vijeće bira novog predsjednika i pradstavnika europske vanjske politike

Europski parlament
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
16.07.2014.
u 07:28

Francuski predsjednik Hollande na čelu Vijeća ne želi dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt, dok se istočne i baltičke zemlje ne slažu s talijanskom ministricom vanjskih poslova Federicom Mogherini kao visokom predstavnicom.

Europsko vijeće danas će pokušati pronaći zajednički jezik oko kandidata za novog predsjednika vijeća i predstavnika europske vanjske politike.

Europski izvori predviđaju da bi se izbor za predsjednika Vijeća mogao odgoditi do jeseni jer i predsjedniku Hermanu van Rompuyu i Visokoj predstavnici za vanjsku politiku Catherine Ashton mandati traju još pet mjeseci.

Izvori iz Bruxellesa tvrde da postoji mogućnost da će se danas naći zajednički jezik samo oko izbora predstavnika vanjske politike jer izbor za nasljednika ili nasljednicu Catherine Ashton mora proći i raspravu u Europskom parlamentu prije izglasavanja, piše EUobserver.

Zemlje članice ne slažu se u podjeli funkcija na lijeve i desne. Francuski predsjednik Hollande na čelu Vijeća ne želi dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt, dok se istočne i baltičke zemlje ne slažu s talijanskom ministricom vanjskih poslova Federicom Mogherini kao visokom predstavnicom.

Sastanku europskih čelnika nazočit će i hrvatski premijer Zoran Milanović.

>>Parlament EU je gotovo preko noći postao moćniji nego ikad prije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije