Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autonomno oružje

Europski 'roboti ubojice' prijete međunarodnoj sigurnosti

letjelica Taranis
Foto: baesystems
03.04.2015.
u 19:45

Mnogi kritičari daljnjeg razvoja dronova s naoružanjem kažu da će širenje takvog oružja još više destabilizirati međunarodne odnose

Fizičar i potpredsjednik Međunarodnog odbora za kontrolu robotskog oružja (ICRAC) Jurgen Altmann kazao je da "novi krug međunarodne utrke u naoružanju" predstavlja "drukčiju opasnost za međunarodnu stabilnost".

- Sedam država u svijetu ima bespilotne letjelice s oružjem, a bit će i još dosta ako u tom smjeru krenu Njemačka i druge europske države. To će dovesti do nekontrolirane eskalacije u broju bespilotnih letjelica - komentirao je Altman objavu da će Njemačka, Italija i Francuska raditi zajedno kako bi do 2025. godine razvili vojne bespilotne letjelice za nadzor, ali su i naglasili da će oni biti opremljeni oružjem, piše Sputnik.

Zabrinuti zbog razvoja autonomnih sustava naoružanja

Mnogi kritičari daljnjeg razvoja dronova s naoružanjem kažu da će širenje takvog oružja još više destabilizirati međunarodne odnose. Grupe kao što je ICRAC zabrinute su zbog razvoja autonomnih sustava naoružanja dok daljnji napredak ide prema tome da se već istražuje način da neka oružja sama biraju svoje mete.

Međunarodna koalicija "Zaustavite robote ubojice" poziva  da se uvedu pravila koja će onemogućiti države u razvoju oružja za koje smatraju da će biti izrazito opasno i nepredvidivo.

>>Kvadrokopter se zabio u kompleks Bijele kuće

>>Novinari Al Jazeere uhićeni zbog upravljanja dronom u Parizu

Komentara 35

Avatar Ironman0105
Ironman0105
08:14 04.04.2015.

bespilotne letjelice i slicno nisu nikakva prijetnja. Prijetnja su Milanovici, Jovanovici, Pusicke i slicni koji od ubojice svog naroda iz vlastitog interesa rade "prijatelje". I nazalost, svaka europska i svjetska drzava ima takve "funkcionere", kojima povijest ne govori nista. Bespilotnim letjelicama upravljaju ljudi, a nazalost, zbog "demokracije" spomenutim ljudima ne upravlja nitko. Dok ne bude prekasno.

Avatar comparator
comparator
08:06 04.04.2015.

Ne vidim nikakvu mogućnost spriječavanja proizvodnje razvijanja novih oružja koje u krajnjem djelovanju imaju svoju reperkusiju na civilizaciju. Stanovništvo će živjeti u strahu od poluciviliziranih zajednica koje će novim oružjem ucjenjivati zapad kao što to trenutno radi Rusija.

RS
rshiver2
03:40 04.04.2015.

Leti leti jedan dron i donese zastavu hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije