Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski poslovi ostaju u sastavu Ministarstva vanjskih poslova

Bit će promijenjen naziv: Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija postat će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
07. prosinca 2011. u 17:51 12 komentara 76 prikaza
vesna pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neće biti izdvajanja europskih poslova iz Ministarstva vanjskih poslova i nema osnivanja posebnog vladina ureda za europske poslove, kako se špekuliralo u medijima. Ipak, doći će do jedne promjene: kako je Večernji već pisao, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija mijenja ime i postaje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Kako je već prije koji dan u intervjuu izjavila buduća ministrica Vesna Pusić, sve ostaje po starom, a istaknula je i da je "dogovor o tome već postignut".

– Postojat će odjel za europske poslove, ali pri ministarstvu – objasnila je Pusić. Voditelj ureda još nije odabran, a Pusić se nada "da će pronaći nekoga u ministarstvu".

O referendumu za EU Pusić je rekla:
- Jedna od prvih odluka sabora bit će mijenjanje Zakona o referendumu o ulasku u EU, jer po ovom sadašnjem se morao refendum održati bi se 9. siječnja. što je prebrzo. Stoga će se odgoditi za mjesec dana pa se očekuje sredinom veljače.

Neven Mimica, za kojega se govorilo da bi bio na čelu ureda, kao potpredsjednik vlade koordinirat će unutarnju i vanjsku politiku. Time se staje na kraj medijskim špekulacijama o navodnom neslaganju unutar koalicije.

Naime, govorilo se da HNS čvrsto brani poziciju da ingerencija nad europskim poslovima bude pod ministarstvom, dok se iz SDP-a moglo čuti kako Europu već svrstavaju pod unutarnjopolitičko pitanje – a posebno će to biti nakon 1. srpnja 2013. kad Hrvatska postane punopravna članica – te zagovaraju osnivanje vladina ureda za europske poslove, koji bi usko surađivao s premijerom Zoranom Milanovićem, koji uostalom iza sebe ima i diplomatsku karijeru.

Kosor pozvala u Bruxelles i V. Pusić i N

Kosor pozvala u Bruxelles i V. Pusić i N. Mimicu

Jadranka Kosor, premijerka na odlasku, poslala je Vesni Pusić, budućoj ministrici vanjskih poslova i dosadašnjoj predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s Europskom unijom, poziv za sudjelovanje u potpisivanju pristupnog ugovora s EU. Tako će Pusić u petak nazočiti ceremoniji u Bruxellesu, potvrdili su Večernjem iz HNS-a. Poziv u Bruxelles dobio je i Neven Mimica, SDP-ov stručnjak za europska pitanja. Budući premijer Zoran Milanović još je prije otklonio mogućnost odlaska u Bruxelles.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • mikrogrizzly:

    MI 6 naposljetku dobio ministra od formata u tzv. regiji!

  • black_crow:

    A kak bi drugačije uvela srbiju u eu ak nema eu poslove pod sobom, normalna stvar.

  • kukuriku:

    ..triba jos´-malo razmnozíti-Administraciju,..a posli se bolje i visé-\"sisé-$\"