Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kosovo najspornija točka

Europski parlament u rezoluciji 'pere' Nikolića jer minira Vučićev put?

epa01007110 Parliament speaker Tomislav Nikolic (L), of the extreme-right SRS-Serbian Radical Party, listens to general secretary of SRS-Serbian Radical Party, Aleksandar Vucic (R),during a session of Serbia's parliament, in Belgrade, Serbia, May 12, 2007
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC
1/2
29.12.2014.
u 17:22


Nikolić forsira pitanje Kosova, a Vučić ga izbjegava zbog podjela u Srbiji

U rezoluciji o napretku Srbije prema EU, koja bi se trebala naći na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta u veljači, europarlamentarci bi mogli uvrstiti i formulaciju da predsjednik Tomislav Nikolić odstupa od politike europskih integracija koju vodi premijer Aleksandar Vučić, tvrde beogradske Večernje novosti pozivajući se na neimenovane izvore.

Nužan stalni napredak

Tekst redovite godišnje rezolucije EP-a o Srbiji još nije podijeljen klubovima zastupnika u EP-u niti u obliku prvog nacrta pa je pojava ovakve informacije u beogradskim medijima možda više produkt previranja na relaciji Nikolić – Vučić, nego stvarnih namjera europskih parlamentaraca. Nitko od zastupnika u EP-u, pa ni zastupnici iz Hrvatske, nije mogao potvrditi tu informaciju, no među onima koji prate događanja u Srbiji postoji stav da je nedavna Nikolićeva izjava o tome da će EU na kraju pregovora tražiti od Srbije da prizna Kosovo stvorila tenzije.

Nikolić je, podsjetimo, izjavio da su mu dužnosnici EU rekli da će uvjet priznanja Kosova biti postavljen na samom kraju pregovora, prije ulaska Srbije u EU, te da se o tome treba sada, na početku pregovora, otvoreno raspraviti na političkoj sceni Srbije. Premijer Vučić i njegova vlada izbjegavaju sada voditi takvu raspravu, što želi izbjeći i službeni Bruxelles jer su svi svjesni da bi takva hipotetska rasprava stvorila podjele u Srbiji oko toga treba li i kojom brzinom napredovati u pregovorima s EU. Pregovarački okvir skrojen je tako da će Srbija stalno morati pokazivati napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom ako želi napredovati u pregovaračkim poglavljima.

Danas smiruju tenzije

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, njemački zastupnik David McAllister posjetit će Beograd prije pisanja finalnog nacrta rezolucije, a kako je za stav EU prema Srbiji odlučujući stav Njemačke, važno je i što kaže njemački veleposlanik u Beogradu Heinz Wilhelm, s kojim bi se predsjednik Nikolić trebao sastati danas. I šef srpske diplomacije Ivica Dačić i premijer Vučić razgovaraju s Wilhelmom pokušavajući smiriti tenzije nakon Nikolićeva istupa.

– Mora se ići na relaksaciju cijele te priče. Razumijem predsjednika, ali mora se spustiti lopta – citiraju Večernje novosti Dačića.

>> Hashim Thaçi: Srbija je de facto već priznala Kosovo

Komentara 4

KR
krass
18:16 29.12.2014.

Ova vest nema ni kod nas.Hvala komsije.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
18:07 29.12.2014.

Evo opet malo vijesti iz regiona da vidimo kako trebamo glasati za Josipovica jer su Srbi, ustvari, super i progresivni.

Avatar narozi
narozi
21:50 29.12.2014.

Vise se pise o Srbiji u VL nego u srbskim novinama hahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije