Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Grad koji ima džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu, gradi se sinagoga i svi žive mirno

Ono što Prizren čini posebnim jest činjenica da je šestokraka zvijezda prisutna u mnogim bogomoljama, pa i na munari džamije u središtu grada gdje se kao povijesni spomenik nalazi Davidova zvijezda.
02. lipnja 2021. u 15:22 33 komentara 22348 prikaza
Prizren
Foto: Hassan Haidar Diab
Pogledajte galeriju 1/5

Kosovski će stari grad Prizren, kako kažu njegovi stanovnici, uskoro postati europski Jeruzalem. Naime, unutar samo kruga od stotinu metara može se čuti poziv na molitvu iz džamije te zvona s katoličke i pravoslavne crkve, a uskoro će se i iz sinagoge, koja se gradi, moći čuti poziv na minjan. Naime, Židovi se jednom tjedno okupe u sinagogi, ali se obred može održati samo ako je ispunjen minjan, odnosno ako je prisutno barem deset odraslih muškaraca. Ako nije, tada se sa vrata sinagoge može čuti uzvik mladog dečka koji poziva na minjan, što znači da nedostaje određen broj muškaraca za molitvu. Sve te različite vjere i vjerski objekti karakteristika su Prizrena koji je unatoč ratu i vjerskim i etničkim sukobima na Kosovu sačuvao svoje multietničko blago.

Zagreb: Tužni prizor ispred ulaza gdje je otac ubio troje djece
STRUČNJACI ZA VEČERNJI
Psihijatar: U cijeloj karijeri nisam vidio ovakav zločin. To je paranoja ljubomore
German Chancellor meets Croatian Prime Minister
SATIRIČNI PREGLED TJEDNA
Zoku je odmah nazvala Angela da ga pita je li on predsjednik Hrvata u Njemačkoj
76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
  • zagabria5:

    Tako je bilo i u Banjaluci ali ne možeš ti zadržati suživot tamo gdje su Srbi većina, tamo odmah započinju planovi za dominacijom. Nažalost

  • penelopea_bb7:

    Citam u wikipediji na italijanskom jeziku da imaju 250 Srba u gradu, 16 896 Bosanaca, 9 091 Turcina, 2 899 Roma, 1 350 Ashkala, 168 Egipcana i 662 Goranca, a sve ostalo ALBANCI. u gradu od 177 781 stanovnika. Prakticki ... prikaži još!i su svi Albanci i svi muslimani.

  • Ntomic:

    Radio u Prizrenu godinu dana i skoro da nikad nisam vidio nijednog Srbina. Taj dio blizu tvrđave gdje je bilo većinom srpsko stanovništvo je porušeni i kuće su prazne.. Vojska čuva pravoslavnu crkvu i nisam vidio da itko u nju ... prikaži još! dolazi od pravoslavaca. Te godine ispred Sinan pašine džamije došao je zamjenik Turskog premijera i poslije iftara kaže da su ovo turske zemlje. Kod Albanaca je prvenstveno bitna nacija pa tek onda religija.