Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europski čelnici objavili prve nacrte: Britanci moraju platiti 60 milijardi eura

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, kao bivši europarlamentarac koji je sada kao premijer predstavlja RH u Europskom vijeću, o Brexitu osobno ima stavove koji su vrlo bliski oštrim signalima koji stižu iz EP-a
01. travnja 2017. u 09:47 15 komentara 724 prikaza
brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dvije institucije Europske unije koje će odlučivati o uvjetima izlaska Velike Britanije iz EU objavile su jučer prve nacrte svojih pregovaračkih smjernica.

Iz njih proizlazi da Britancima neće biti dopušteno da ispregovaraju povoljan budući partnerski odnos s EU prije nego što se obvežu platiti sve račune – a riječ je o iznosu koji navodno doseže 60 milijardi eura – koji proizlaze iz obveza preuzetih dok su bili punopravni članovi EU. Uime Europskog vijeća, odnosno 27 država članica, prvi nacrt pregovaračke pozicije poslao je jučer predsjednik EV-a Donald Tusk. A iz Europskog parlamenta, koji suodlučuje o uvjetima Brexita što znači da bilo kakav ishod pregovora može blokirati “vetom”, iscurio je prvi nacrt rezolucije koja bi trebala upozoriti Britance da EP neće dopustiti da i nakon izlaska uživaju “slične pogodnosti kakve su imali kao članovi EU”.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, kao bivši europarlamentarac koji je sada kao premijer predstavlja RH u Europskom vijeću, o Brexitu osobno ima stavove koji su vrlo bliski oštrim signalima koji stižu iz EP-a. Kako prenose diplomatski izvori Večernjeg lista, Plenković je još na prvom sastanku s diplomatskim zborom u Zagrebu, nakon što je postao predsjednik HDZ-a, govorio o odluci većine britanskih birača na referendumu o izlasku iz EU kao o pogrešnoj, nerazboritoj i štetnoj odluci. Na nedavnoj konferenciji Večernjeg lista “Kakvu Hrvatsku trebamo”, Plenković je britanski referendum nazvao “nesretnim i negativnim”.

Jean-Claude Juncker Juncker ironično: 'Ako će se Trump i dalje veseliti Brexitu, podržat ću Ohio i Teksas da izađu iz SAD-a' EU Council President Donald Tusk holds British Prime Minister Theresa May's Brexit letter which was delivered by Britain's permanent representative to the European Union Tim Barrow (not pictured) that gives notice of the UK's intention to leave the bloc u BREXIT I POSLJEDICE Velika Britanija ucjenjuje Europsku Uniju Balkanom

Diplomati s kojima smo razgovarali iz svega toga iščitavaju da bi Plenkovićeva Vlada mogla biti u grupi onih koji će željeti da EU27 pokaže najnepopustljiviji mogući stav prema Britancima tijekom pregovora pokrenutih ovotjednim aktiviranjem članka 50. Lisabonskog ugovora.

Britanci se nadaju da će u tim pregovorima moći paralelno pregovarati i o uvjetima izlaska (što uključuje i plaćanje ranije preuzetih obveza, za koje britanski pregovarač David Davis ne vjeruje da mogu iznositi čak 60 milijardi eura) i o budućem odnosu Velike Britanije kao nečlanice s ostatkom EU. No, i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jučer je signalizirao da Britanci ne mogu dobiti to što žele.

– Tek kad u pregovorima postignemo dovoljan napredak o povlačenju, onda i samo onda možemo raspravljati o okviru budućeg odnosa – rekao je jučer Tusk.

>> Kako će Brexit utjecati na hrvatski turizam?

>> 'Oni koji slave Brexit ne znaju što ih čeka – ovo je povijesna greška V. Britanije!'

Prioriteti EU u pregovorima s Velikom Britanijom

 1. Pobrinuti se da građani EU koji žive, rade ili studiraju u Britaniji ne budu diskriminirani
 2. Izbjeći pravni vakuum za kompanije zato što se zakoni EU više neće primjenjivati u UK
 3. UK mora platiti sve financijske obveze na koje se obvezala dok je bila punopravna članica
 4. Pronaći rješenje da se izbjegne podizanje tvrde granice između Sjeverne Irske (UK) i Irske
re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
 • gooniegoogoo:

  uz bratsku, solidarnu, tolerantnu i prijateljsku EU kome trebaju neprijatelji

 • Jakob1:

  Britanci su malo mudriji,nego Junker,Tusk i Plenkovic.

 • Tihi:

  ”, Plenković je britanski referendum nazvao “nesretnim i negativnim”. Umjesto da ostanu vječno pod Njemačkom komandom oni ne žele to i da budu krava muzara... Baš su zločesti !!!