Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obvezni vojni rok

Militarizacija Europe: Vojska protiv Rusije

vojnici Ursula von der Leyen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.09.2016.
u 17:04

Berlin je sastavio dokument o novim strategijama sigurnosti najviše zbog opasnosti od terorizma i napetosti s Moskvom

Većina država u svijetu, a posebno u Europi nema obvezno služenje vojnog roka pa najava Švedske da bi mogla (parlament to još mora izglasati) od 2018. ponovo uvesti tako što pomalo iznenađuje. Švedska je ukinula novačenje 2010. ocijenivši da to nije dobar način stvaranja suvremene vojske. U toj je državi, inače, obvezni vojni rok uveden 1902. godine, dakle dosta kasnije od ostalih europskih država koje su ga počele uvoditi nakon stvaranja nacionalnih država, a najčuvenija je Napoleonova Velika vojska (Grande Armée) koju je stvorio 1805. godine.

Prednjači Njemačka

Trenutačno u Europi služenje obveznog vojnog roka imaju samo Austrija (6 mjeseci ili 9 mjeseci civilne službe), Estonija (od 8 do 11 mjeseci), Finska (od 6 do 12 mjeseci), Norveška (12 mjeseci) i Danska (od 4 do 12 mjeseci). Dakle, novačenje je obavezno uglavnom u skandinavskim državama. U Rusiji obvezni vojni rok traje 12 mjeseci. U Italiji je novačenje ukinuto 1. siječnja 2005., u Hrvatskoj 1. siječnja 2008., a u Francuskoj, koja je ga je uvela među prvima, ukinuto je 1998. U Njemačkoj, gdje je obvezno služenje vojnog roka ukinuto prije samo pet godina, ponovno se razmišlja u povratku takve službe. Berlin je sastavio dokument o novim strategijama sigurnosti u kojem se, zbog terorizma i napetosti s Rusijom, promišlja o povratku obveznog vojnog roka. Riječ je o planu civilne obrane, koji je sastavilo ministarstvo unutarnjih poslova, u kojem se govori o potpori oružanim snagama koju bi se moglo dati uvođenjem novačenja, ali i o pripremi za otvaranje novih baza NATO-a. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen najavila je da će vojnici Bundeswehra sudjelovati u vježbama sa saveznom policijom kako bi svi zajedno bili pripremljeni za protuterorističke operacije. Taj plan predviđa i stvaranje zaliha hrane i vode u stanovima građana za slučajeve ratne ili terorističke prijetnje.

Zastrašivanje javnosti

Sve te pripreme za eventualne ratove i najave ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka mogu nalikovati zastrašivanju javnosti, pa i nespremnosti političara u davanju odgovora na suvremene probleme. Zasigurno je profesionalna vojska, a posebno povezivanje tajnih službi daleko bolji odgovor na terorističke i druge ratne prijetnje nego slanje novaka na frontu koje, zapravo, nema. Tehnologija je toliko napredovala da su nepotrebni mladići i djevojke odjeveni u vojnu odoru, i to u dobi kada bi trebali biti na fakultetima. Učinkovitiji su profesionalni vojnici koji su uvježbani i za upotrebu najsuvremenijih ratnih instrumenata. Što mogu naučiti mladić ili djevojka o borbenim vještinama, koliko postati fizički sposobnima za sučeljavanje s izvježbanim teroristima ili drugim vojnicima u samo šest do dvanaest mjeseci? Upravo to što novaci nisu sposobni za suvremeno ratovanje, ako nisu topovsko meso, navelo je mnoge države, pa i SAD, da ukinu obvezno služenje vojnog roka. U svijetu samo u diktatorskim državama poput Sjeverne Koreje postoji obvezni vojni rok. Obvezno služenje vojnog roka postoji i u državama koje su okružene stalnim ratnim krizama poput Izraela, ali Europa zasad sigurno nije u takvoj situaciji.     

>> NATO bi trebao mjesece za protuudar na ruske sile

>> Ministar Buljević: EU vojska bila bi dupliranje s NATO-om

Komentara 80

ML
Mlinaric
19:03 30.09.2016.

od rusije ne treba ocekivati neocekivano,oni i srbi postuju susjede...ako se susjedi ujedine u Nato a manjinama ne da mogucnost sabotaze..eto u hrvatskoj su mediji u rukama komunista i srba

DU
Deleted user
21:38 30.09.2016.

John Kirby iz US state departmant -a obecaje Rusiji teroristicke napade na ruske gradove,zanimljiva izjava ....sefova isisa

MA
marijaqwer
21:28 30.09.2016.

Dok je bio obvezni vojni rok , vojska nije bila igracka politicara , jer se rocnike nije moglo slati gdje strani gospodari odrede. Stoga su drzave koje salju vojnike po svijetu ukinule obvezno sluzenje i uveli profesionalnu vojsku. Profesionalna vojska je dobra za ratovanje daleko od kuce i tamo gdje je rat unosan posao , ali je nedostatna za rat kod kuce gdje se ne ratuje za novac nego brani vlastita obitelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije