Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poglavlje 23

Europska unija vratit će nas na austrougarski model uprave

'(L-R) European Parliament President Jerzy Buzek, European Commission President Jose Manuel Barroso and EU President Herman Van Rompuy get ready prior to a working session with european religious lead
'GEORGES GOBET'
Autori: Nikola Sever Šeni, Antonio Mandir, Ivanka Toma
19.07.2010.
u 20:00

Za ispunjavanje mjerila ove će se godine milijun eura uložiti u policijski USKOK, a 10 milijuna kuna u školu za suce.

Želi li Hrvatska ostvariti ambicije ubrzanog tempa ulaska u EU te iduće godine potpisati pristupni ugovor, treba se ozbiljno primiti posla ne bi li se do kraja godine ispunilo čak 21 mjerilo koje je uvjet za zatvaranje Poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Sudeći po dokumentu koji sadrži zajedničko stajalište EU, za ministra Davorina Mlakara nema odmora jer Ministarstvo uprave treba izraditi potpuno novi sustav nagrađivanja državnih službenika.

Sposobni činovnici

Uz to što ima još dosta posla na ispunjavanju mjerila, Vlada mora potrošiti i znatnija sredstva u niz ulaganja koja zahtijeva ulazak u EU. O kolikoj je ukupnoj stavci riječ nismo uspjeli doznati jer se radi o proračunima više ministarstava i institucija koje nitko nije zbrajao.

No, u glavne stavke ide tehničko opremanje USKOK-a te policijskih takvih ureda, ali i ulaganja u Državnu školu za suce te informatizaciju sudova. USKOK bi na policijskoj razini trebao stajati oko milijun eura koji bi se namaknuli iz fondova EU, dok su za Državnu školu za suce već predviđena sredstva. Prema riječima ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, proračunska sredstva za školu predviđena su kroz tri godine, a ove ona iznose 10 milijuna kuna. O informatizaciji sudova kaže da se tu provodi više programa te da su svi financijski zaokruženi. Premda se trenutačno radi o ulaganjima, u konačnici bi ona trebala značiti gospodarski prosperitet. Osobito bi se to trebalo vidjeti u traženoj reformi javne uprave, čija se reforma traži u mjerilima. Cilj reforme treba biti stvaranje sposobnih, nepotkupljivih i politički neovisnih činovnika.

– Hrvatska bi trebala uzeti njemačko-austrijski model državne i javne uprave u kojem su od prvog dana zaposlenja jasno definirani planovi, programi i kriteriji za napredovanje u karijeri. Od pripravničkog staža utvrđeni su planovi koji se svode na cjeloživotno učenje i obrazovanje. Kroz stalne tečajeve, seminare... radi se diferencijacija i uža specijalizacija činovnika, a sposobnost je glavni kriterij za napredovanje. Tako se postiže puna profesionalnost i izbjegava politički utjecaj na činovnike. Razvija se časna profesija činovnika, dok je danas u RH sramota reći da si državni činovnik. Takav model imali smo u Hrvatskoj za vrijeme Austro-Ugarske, a da ga ponovno uvedemo, trebat će nam jedno desetljeće – smatra ekonomski analitičar Damir Novotny i napominje da fakultetska obrazovanost u njemačko-austrijskom modelu javnih službi nije uvjet za zapošljavanje. Fakultete, kaže, imaju samo glavni menadžeri, a ostali prolaze kroz stalne tečajeve u doškolovanju.

Zakon o plaćama do 2011. godine

Zakon o državnim službenicima Vlada planira izmijeniti do kraja godine. Tu je i donošenje Zakona o plaćama u javnom sektoru koji su sindikati već prepoznali kao način na koji bi se zaobišli kolektivni ugovori i kako bi se zaposlenima ukinula neka stečena prava. Donošenje zakona u planu je 2011.

Komentara 91

Avatar vh1
vh1
07:13 20.07.2010.

Davno je Miljenko Smoje napisao u seriji \'\' VELO MISTO \'\' …..\'\' plakat će te za kurbon Auštrijon….\'\' Napisao je to kada jer vidio kakve je seljačine i čobane Tito dovukao u gradove. Praznih dežepova, sa zavežljajem i rasparanih gaća.ća. To je poočetak urbanocida koji traje sve do danas.

SA
Savjest
07:19 20.07.2010.

Mala nepreciznost: ne postoji njemačko-austrijski model uprave i sudstva jer se oni međusobno prilično razlikuju. Pred nekoliko godina g. Zlatko Zeljko, predsjednik udruge \"Jurisprotecta\" bio se jako založio za njemački zakon o zastupanju stranaka na sudu i davanja pravnih savjeta (Rechtsberatungsgesetz). Potrudio sam da preko interneta vidim kako je taj zakon nastao i što čini njegove osnove. Evo rezultata: 1 Zakon je donesen za vrijeme Hitlerove vladavine kako bi se oduzela mogućnost Židovima da ih pred sudovima zastupaju njemački odvjetnici. 2 NItko se ne smije sam zastupati pred sudom 3. Odvjetnici ne smiju nikome davati pravne savjete besplatno. Hrvatska je pokušala načiniti kompromis pa je 1. ukinula pravo laicima da zastupaju stranke na sudu, osim ako su ti laici u srodstvu sa strankom po krvnoj liniji (preci ili potomci) brat ili sestra te bračni drug stranci. 2. Ukinuta je mogućnost samozastupanja u postupcima revizije. Sve je to samo ojačalo monopol odvjetnika, a u posebno težak položaj je stavilo stranke koje su se do revizije samozastupale, jer one moraju u roku manjem od 30 dana naći odvjetnika koji će pristati da ih zastupa u reviziji što je praktički gotovo nemoguće. Zbog toga treba biti oprezan u prihvaćanju stranih pravnih modela, odnosno prihvaćati ih \"cum grano salis\". No, stoji činjenica da je austrougarski pravni model bio daleko napredniji od kasnijih - kraljevinskog, NDH-zijskog i Brozova. A taj pravni model treba obuhvatiti i zakonodavstvo odnosno korupciju u zakonodavstvu, jer je u Hrvatskoj jako raširena pojava da se zakoni neustavno prilagođavaju specifičnim korisnicima, naprimjer investitorima u gradnji, kao što je g Horvatinčić. I sam sam upravo usred postupka odobravanja idejnog projekta, dakle i rješenja o uvjetima gradnje skupini svojih susjeda koji po svaku cijenu traže rješenje kako bi svoje zemljište bolje prodali, iako time zbog klizišta ugrožavaju i svoje susjede - dakle i mene - čija zemljišta mogu biti povučena u lančano klizanje. Za to se koristi najnovija novela Zakona o prostornom uređenju i gradnji koja izrijekom propisuje da se gradnja po takvm rješenju izvodi temeljem idejnog projekta (bez građevinskog, glavnog i izvedbenog projekta). I sada dvoje službenika u Gradskom Megauredu smišljaju sljedeće rješenje: da bi me umirili i naveli na pristanak i potpis na rješenje, oni u okviru idejnog projekta odobravaju \"privremeni geotehnički elaborat\" (ispitivanje stabilnosti tla zbog potencijalnog klizišta) s tim da će se konačni elaborat načiniti u okviru glavnog projekta koga po zakonu nema i neće ga ni biti. Ovo je svakako stvar za USKOK, ali i za još jedno promišljanje. Moji susjedi investitori su ne samo Židovi, već i državljani Izraela. Trebam li ja zbog njihovih nasilnih i koruptivnih postupaka postati antisemit?

KR
krasnayi
23:43 19.07.2010.

na ovom forumu mozemo uzivati u teorijama postanka hrvata od strane cro-darwina alias jkm.meni se cini da je tvoja loza ipak direktno nastala od majmuna.ne nuzno i evoluirala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije