Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPIS IMENA

Europska unija uvodi nove sankcije Rusiji zbog aneksije Krima

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.11.2016.
u 19:56

Vijeće EU-a donijelo je novi popis s imenima osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere

Europska unija je danas odlučila uvesti sankcije nekolikim istaknutim osobama optuženim da svojim djelovanjem na Krimu, koji je Rusija 2014. pripojila svom državnom teritoriju, krše suverenitet Ukrajine, doznaje se od službenog izvora.

Vijeće EU-a - koje predstavlja 28 zemalja članica - "donijelo je novi popis s imenima osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere zbog njihovih akcija protiv teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine", rekao je slovački ministar financija Peter Kazimir čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem.

Izjavu je dao odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka 28 ministara financija u Bruxellesu. Nije iznio nikakve pojedinosti. Identitet osoba koje će doći pod udar sankcija otkrit će se u srijedu za službeni list EU-a, čime će početi primjena sankcija, rekli su europski izvori. Kako je rekao jedan od tih izvora, riječ je o šestero krimskih zastupnika koji su na parlamentarnim izborima u rujnu izabrani u Dumu, donji dom ruskog parlamenta.

Dvoje od osmero krimskih zastupnika u Dumi već su bili na popisu osoba i organizacija prema kojima se primjenjuju restriktivne mjere (blokiranje imovine, zabrana boravka u EU-u), dodao je taj izvor za AFP.

EU smatra rusku aneksiju Krima u ožujku 2014. nezakonitom i ne želi priznati rezultat zadnjih parlamentarnih izbora na poluotoku. EU je u lipnju za godinu dana produljio paket sankcija prema fizičkim osobama i tvrtkama optuženim da su pomagale Rusiji u aneksiji Krima. Druga dva paketa europskih sankcija na snazi su do iduće godine.

Na idućem europskom summitu koji se sredinom prosinca održava u Bruxellesu, čelnici dvadeset osam zemalja trebaju preispitati te gospodarske sankcije. Čelnici su podijeljeni kada je riječ o djelotvornosti sankcija.

>> Hollande i Merkel planiraju sankcije protiv Rusije? 'Ono što se događa u Alepu je ratni zločin'

Komentara 16

DU
Deleted user
12:03 10.11.2016.

Prevedeno na Hrvatski jezik. Ovo nisu sankcije u pravom smislu riječi ovo je igrarija da stvori dojam kao da je Rusija pod sankcijama. Europske zemlje i dalje trguju sa Rusima ispod stola galami se samo na male zemlje., Uvode pojedincima sankcije za državu to ne znači ništa Da Rusiji kao državi uvedu sankcije onda bi to bile prave sankcije kao kod kube ili Sjeverne Koreje.

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
22:14 08.11.2016.

Stara priča. EU od svoje nemoći više ne zna što bi, pa smišlja ovakve gluposti. Baš će nove "sankcije" pogoditi Rusiju. Moš mislit.

Avatar Oneill
Oneill
11:34 09.11.2016.

Europa je zanjemila i nema pitičkog riješenja pa samo po sankcijama zabranama itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije