Naslovnica Vijesti Svijet

Europska unija: Neće više biti pregovora, povećana je opasnost od Brexita bez dogovora

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke May i EU o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je "razočarana" što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju, koji su u studenom potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May
12. ožujka 2019. u 23:02 8 komentara 1242 prikaza
Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL

Glasanje britanskog parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Europska unija u utorak nakon što je britanski Zastupnički dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Britanski parlament odlučuje o Brexitu Velika Britanija May opet poražena - parlament odbacio novi sporazum o Brexitu

"Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći", rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. On je dodao da će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Brexit
1 / 6
Britanski parlament odlučuje o Brexitu

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke May i EU o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je "razočarana" što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju, koji su u studenom potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.

Europska unija će biti spremna razmotriti odgodu datuma Brexita, ako Velika Britanija to motivirano zatraži, dodala je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

euri BOGATI BOGATIJI Broj milijunaša u bankama EU-a porastao u 2017.

Ona je precizirala da ta odgoda može nastupiti na temelju razloga koje istakne London za određeno razdoblje. Tu odluku jednoglasno treba donijeti 27 zemalja, podsjetila je.

Komisija, predsjednik Europskog vijeća i europski pregovarač za Brexit Michel Barnier su naglasili da je Europa poduzela sve što je mogla kako bi dogovor o razlazu bio usvojen, dodavši da London mora naći načina za izlazak iz slijepe ulice.

Oni su također poručili da je potrebno intenzivirati pripreme u slučaju razlaza bez dogovora.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • stefj:

    Moguće je izglasavanje tvrdog Brexita. Ako polovica ovih koji su glasali za ugovorni Brexit odluči da je ipak bolje otići bilo kako, nego ostati, onda imamo tvrdi Brexit... A što se tiče odgode i ostanka u EU, pitanje da li ... prikaži još! sada članice imaju interes za to. Nizozemska računa na to da će dobar dio međunarodnih korporacija prebaciti poslovanje kod njih (nemaju porez na dividendu), a svaka zemlja računa ugrabiti nešto radnih mjesta i pogona koji će se zatvoriti u VB (osim Hrvatske, naravno).... Šteta što VB odlazi, bio je to financijski centar i centar startupova. Nema centra u EU koji se može mjeriti, niti će se ikada moći mjeriti s City-jem. Kakav Frankfrt ili Pariz, nema šanse...

  • ObrenM:

    Ova EU umjetna tvorevina, narodima oduzima identitet,namece nastrane moralne vrijednote,truju nas GMO hranom i t.d.Za EU su bili nezajazljivi politicari racunajuci na enormne place,koje ih primoravaju da budu lojalni.Najgore je da je Europa,a kasnije i cijeli cijeli svijet zagadjen nasilnim ... prikaži još! islamizmom.Hitler je bio mala beba za Angelu.Cega smo se sve mi ,kao samostalna drzava odrekli,da udjemo u ovo zlo.Zasto pokvarenjaci nisu raspisali referendum,a ne lagali da je vecina puka za ulazak.Tako i za uvodjenje Eura nece biti referenduma,jer su svi zato.Na kraju-da bi se izaslo iz zla zvanog EU treba EU lopovima dati vise od pola drzave,ukljucujuci najvazniju vodu i sve ostalo sto je nase stoljecima.

  • aabbcc:

    Lako je njima bio uci u EU ali zato sada ima da plate kartu izlaska iz EU a i drugi neka vide kako je izaci pa pamet u glavu.