Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještaj EK

Europska unija i dalje će motriti Bugarsku i Rumunjsku

EU
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
20.07.2011.
u 15:11

Zbog korupcije Rumunjska je iskoristila manje od četiri posto dostupna joj europskoga novca

Bugarska i Rumunjska ni četiri i pol godine po ulasku u Europsku uniju nisu zadovoljile uvjete da postanu njezine punopravne članice, pokazuju godišnji izvještaji o motrenju dviju zemalja koje je u srijedu prihvatila Europska komisija.

Borba protiv korupcije na visokoj razini u Bugarskoj nije u protekloj godini pokazala nikakva uvjerljiva postignuća, piše u izvještaju o motrenju te nove države članice. Preobrazba pravosuđa također ne napreduje, iako je u međuvremenu pojačano zakonodavstvo o sukobu interesa i počeo je preustroj policije i sustava kaznenih sudova. U zaključku se bugarske vlasti poziva da hitno poboljšaju odgovornost i stručnost pravosudnoga i istražnoga osoblja.

Istodobno objavljeni godišnji izvještaj o motrenju Rumunjske pokazuje da je ta zemlja u protekloj godini malo napredovala: poboljšala je učinkovitost pravosuđa, iznova je uspostavila pravni temelj za agenciju za borbu protiv korupcije te počela pripreme za reviziju pravosudnoga sustava. No, napretka u borbi protiv korupcije još nema. Rumunjska mora hitno ubrzati suđenja za slučajeve korupcije na visokoj razini kako ne bi ušli u zastaru, poboljšati oduzimanje "plodova" zločina i progon pranja novca te spriječiti sukob interesa u upravljanju javnim fondovima, upozorava EK.

Na temelju tih nalaza EK je odlučio produljiti motrenje obiju zemalja za još godinu dana. Hoće li se ono i potom nastaviti, ovisit će o nalazima koje će EK predstaviti u izvještaju u ljeto 2012.

Zanimljiv je podatak da je zbog tih nedostataka Rumunjska do sada iskoristila manje od četiri posto dostupna joj novca iz europskih fondova. Stoga se predlaže da se uspostavi međunarodno tijelo koje bi upravljalo korištenjem fondova, kako bi se Rumunjskoj omogućilo da se gospodarski i društveno razvije.

Ključne riječi

Komentara 10

RE
@rea
16:36 20.07.2011.

Beznadežno, i Rumunija i Bugarska.

UK
Ugo Kajvez
18:53 20.07.2011.

Doći će i one tamo gdje su danas grčka i portugal .................

DO
downunder
15:25 20.07.2011.

Treba i Engleskoj uvesti poglavlje 23 zbog korupcije u policiji i medijima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije