Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Europska unija donijela nove sankcije protiv Rusije: 'Dodatno pooštravamo restriktivne mjere'

Ukrainian servicemen walk past abandoned armoured fighting vehicles near the front-line village of Robotyne in the Zaporizhzhia region
Foto: Stringer/REUTERS
1/12
Autori: vecernji.hr, Hina
23.02.2024.
u 12:53

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da “uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu i da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet."

Uoči druge obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, Vijeće EU u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 tvrtki.  “Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Europska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere  protiv ruskog vojnog i obrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece”, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istaknuo je da Europska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da “uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoobranu i da obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet." U 13. paketu na popis sankcioniranih dodano je još 106 pojedinaca i 88 pravnih osoba odgovornih za  radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članovi pravosudnih tijela, lokalni političari i ljudi odgovorni za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece. Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovu agresorskom ratu protiv Ukrajine. Bit će podvrgnuti strožim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Ukrainian servicemen walk past abandoned armoured fighting vehicles near the front-line village of Robotyne in the Zaporizhzhia region
1/17

Na popisu su četiri tvrtke iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje neizravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske tvrtke uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

 EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2000 pojedinaca i pravnih subjekata. Njima je zamrznuta imovina, a građanima i tvrtkama iz EU zabranjeno je stavljati sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja EU.

VIDEO: 'Otac joj je agent, varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

O sankcijama se oglasila i Europska Komisija.

"Komisija pozdravlja usvajanje 13. paketa sankcija protiv Rusije od Vijeća. Dvije godine otkako je Rusija brutalno napala Ukrajinu, potpora EU Ukrajini i njezinu narodu ostaje snažna kao i uvijek. Europa je ujedinjena i odlučna nastaviti braniti svoje vrijednosti i temeljna načela.

Ovaj paket usmjeren je na daljnje ograničavanje ruskog pristupa vojnim tehnologijama, poput bespilotnih letjelica, te na popis dodatnih tvrtki i pojedinaca uključenih u ruske ratne napore. S ovim novim paketom broj pojedinačnih unosa dosegao je više od 2000, zadajući veliki udarac onima koji omogućuju ruski ilegalni rat protiv Ukrajine.

Ipak, nema mjesta samozadovoljstvu. Potpuna provedba sankcija ključna je za uskraćivanje Moskvi prihoda, dobara i tehnologije koji su joj potrebni za pothranjivanje rata. Komisija će nastaviti podupirati države članice kako bi osigurale učinkovitu provedbu mjera, kao i blisku suradnju s trećim zemljama u borbi protiv pokušaja zaobilaženja", navode iz Komisije.

FOTO Rat u Ukrajini

Ukrainian servicemen walk past abandoned armoured fighting vehicles near the front-line village of Robotyne in the Zaporizhzhia region
1/16

Komentara 5

VI
Vérité Indolore56
13:43 23.02.2024.

Želite nam reći da dosadašnje sankcije nisu pokrile detaljno rusku vojsku? To je veleizdaja EU. Jedine sankcije koje bi bile svrsishodne su mir, a to su EU političari zabranili. I to je veleizdaja.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
13:30 23.02.2024.

Europa se sve više pokopava. Nevjerojatno je kako plitkoumni i kratkovidni vode EU. Ja bih to bolje radio.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:25 23.02.2024.

Ponovo djeluje Azov bataljon. Izgleda da se nalazi u području Avdiivke i da se smjestio u tunele ispod grada, iza neprijateljskih linija. To je uvijek za svaku vojsku, pa i rusku, neugodno da mu se neprijateljske naoružane i osposobljene jedinice visokog morala nalaze iza leđa. Problem je u snabdjevanju takvih postrojbi daleko od linija fronte. To zahtjeva transporte kroz područja koja kontrolira neprijatelj i koji danas uz tehnologiju dronova ne mogu biti potpuno sakriveni. To svakako djeluje na moral ukrajinskih trupa ali poraz takvih postrojbi može djelovati u negativnom smislu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije