Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao dužnosnike

Europska komisija u 2013. godini zaposlila 57 Hrvata

europska unija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
10.01.2014.
u 10:36

Povjerenik za međuinstitucijske odnose i administraciju Maroš Šefčovič na pitanje Andreja Plenkovića odgovorio je da ne postoji određeni plan zapošljavanja hrvatskih državljana na godišnjoj razini već za cijelo prijelazno razdoblje.

Europska komisija u 2013. godini zaposlila je 57 Hrvata, doznaje se iz odgovora na pitanje koje joj je uputio zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

On je upitao Europsku komisiju ''koliko je do sada ukupno primljeno hrvatskih državljana u službe Komisije u različitim kategorijama natječaja, koliki se broj hrvatskih državljana Komisija planira zaposliti tijekom 2014. godine te kakva je dinamika zapošljavanja hrvatskih državljana na upravljačkim razinama u Komisiji'', priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Povjerenik za međuinstitucijske odnose i administraciju Maroš Šefčovič odgovorio mu je da je Komisija do sada zaposlila 57 hrvatskih državljana na mjestima dužnosnika te da ne postoji određeni plan zapošljavanja hrvatskih državljana na godišnjoj razini već za cijelo prijelazno razdoblje.

– Broj novozaposlenih u 2014. (dužnosnici, privremeno i ugovorno osoblje) ovisit će o potrebama službi Komisije. Počelo je zapošljavanje srednjeg rukovodećeg osoblja. Odgovarajuće funkcije visokog rukovodećeg osoblja na kojima bi se mogli zaposliti hrvatski državljani bit će utvrđene s obzirom na prvu objavu / prve objave u 2014. (sve do 30. 6. 2018.) – odgovorio je Šefčovič, a iz Europske pučke stranke kažu da iz odgovora proizlazi da je EK zaposlila tek nešto više od petine Hrvata od obećanih 249 do 1918.

– Također, Komisija za sada nije zaposlila nijednog Hrvata na visokim pozicijama, osim u kabinetu hrvatskog povjerenika Nevena Mimice. U ostalim institucijama Europske unije planirano je zapošljavanje oko još 200 građana Hrvatske – navode iz Europske pučke stranke.

>> Između nacionalnog državljanstva i Europskog tržišta

Komentara 4

XA
xaron
21:07 11.01.2014.

Posao za ovih 56 Hrvata u EU platili smo ( do sada ) 250 miliona € kroz članarinu , A za tu lovu ništa drugo nismo dobili. Good job, samo tako nastavite.

PE
peugeot
13:44 10.01.2014.

E, to se zove unosan posao (lova do krova) ! Plus privilegije !

Avatar babas
babas
20:05 10.01.2014.

Hajde da je bar netko profitirao clanstvom u EU,bar znamo zasto dajemo stotine miljuna eura godisnje za clanarinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije