Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OCJENA EK:

Sporovi predugo traju iako smo u vrhu po broju sudaca

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Tomislav Krasnec
10.03.2015.
u 14:50

U nečemu prvi: Po alternativnom rješavanju spora, u što ulaze sve vrste nagodbi

Hrvatska je druga u EU po broju sudaca, ali i sedma najneučinkovitija po dugotrajnosti parničnih postupaka, pokazuje pregled stanja u pravosuđu u EU koji je jučer objavila Europska komisija i u sklopu kojega su objavljene rang-liste zemalja. Samo Slovenija ima veći broj sudaca, a samo Malta, Cipar, Italija, Slovačka, Grčka i Portugal imaju dugotrajnije parnične i trgovačke sudske postupke.

Obeshrabruju ulagače

No, postoji i jedna pravosudna rang lista EU u kojoj je Hrvatska najbolja: prvi smo po promociji alternativnih rješavanja sporova, u što ulaze i predstečajne nagodbe u trgovačkim društvima, ali i građanske, potrošačke i nagodbe iz radnih sporova.

Jedna od prošlogodišnjih ekonomskih preporuka koje je Komisija izdala Hrvatskoj sadržavala upravo poziv da se poboljša kvaliteta i učinkovitost hrvatskog pravosudnog sustava. No, Komisija sada zaključuje da je Hrvatska postigla samo "ograničeni napredak" u ispunjavanju te preporuke. U Komisiji vjeruju da se učinkovitost hrvatskih sudova može postići reformom pravosudne mreže, koja je izglasana u listopadu 2014., a čija se provedba očekuje od travnja ove godine. Tom reformom spajaju su neki sudovi, čime se "nastoji uravnotežiti radno opterećenje sudaca", zaključuju u EK. Iako Hrvatska generalno loše stoji po dugotrajnosti sudskih postupaka, broj dana potrebnih za prvostupanjsku presudu u parničnim i trgovačkim postupcima smanjuje se sa 462 u 2010. na 386 u 2013.

– EK već treću godinu objavljuje ovakav pregled stanja u pravosuđu u svim državama EU, a u ovom posljednjem Hrvatska je također percipirana kao jedna od najlošijih u EU.

Češće se sporimo

Samo Slovačka i Bugarska imaju lošiju percepciju neovisnosti pravosuđa od Hrvatske. Pravosudne rang-liste EK pokazuju da, primjerice, sedam puta manji broj sudaca u Danskoj rješava sporove dvostruko brže nego u Hrvatskoj. No, Hrvati se češće spore nego Danci: na 100 stanovnika u Hrvatskoj se godišnje pokrene 4,8 parničnih ili trgovačkih postupaka, a u Danskoj 0,8. Osim toga, Hrvatska je četvrta država EU po velikom broju neriješenih predmeta – 5 predmeta na svakih 100 stanovnika. Danska je tu četvrta – 0,4 na 100 stanovnika. 

– Drago mi je što ovo izvješće pokazuje pomake na bolje. Ubrzalo se rješavanje predmeta, a značajno je pao i broj neriješenih predmeta. Ovo su rezultati promjena koje smo unijeli prije dvije, tri godine, a za njih je, kao i za sve, trebalo proći određeno vrijeme – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirajući izvješće. Ministar najavljuje da će nastaviti poduzimati korake koji bi pridonijeli većoj efikasnosti pravosuđa te podizanju kvalitete sudskih odluka. – Uskoro ćemo ići u nove izmjene Zakona o parničnom postupku kako bi se još ubrzali postupci, a na redu su i organizacijske promjene. Sudovima ćemo dati okvir u kojemu će moći bolje raditi, a na njima je da ga iskoriste – zaključuje Miljenić.

Komentara 13

PI
pidocha
15:50 10.03.2015.

hrvatsko pravosuđe je rak rana hrvatske države.imamo puno sporova jer država nije uređena.hrvatsko pravosuđe je korumpirano_kriminalno i ako nemaš "veze"tj.ako nisi"bogat moćan i slavan"ako nemaš jedan od ova tri uvjeta,ne triba ti uopće ići tražit pravdu jer je ona dugotrajna_sporaa skupa te na kraju ponižavajuća a za zdravlje pogubna.

Avatar Oneill
Oneill
15:42 10.03.2015.

Ljncuge paraziti.

Avatar mlijeko
mlijeko
15:52 10.03.2015.

Nikakvo čudo. Većina sudaca i općinskog i županijskog suda dolaze na posao u pola 9, na pauzi su od 11 do 12 sati, a u 13 sati idu kući. Slična situacija je i sa državnim odvjetnicima. Sve to zna za jedan općinski i županijski sud i predsjednik Vrhovnog suda i DSV jer su dobili popis i snimke kada im suci dolaze na posao i ništa. Jedino je osoba koja je to prijavila narodski rečeno naj.......a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije