Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trzavice između EK i Velike Britanije zbog spornog zakona: 'Bude li prihvaćen, bit će to kršenje prava'

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju
10. rujna 2020. u 18:13 2 komentara 357 prikaza
Symbolic photo flags
Foto: Robert Schmiegelt/DPA/PIXSELL

Europska komisija pozvala je u četvrtak britansku vladu da povuče čim prije mjere iz prijedloga zakona koji bi, bude li usvojen u predloženom obliku, predstavljao "iznimno ozbiljno kršenje" Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava.

Britain's chief negotiator David Frost and EU's Brexit negotiator Michel Barnier arrive for a meeting, in Brussels UREĐENJE ODNOSA Nema pomaka nakon posljednje runde pregovara o Brexitu: Ništa značajno se nije promijenilo

Na traženje Komisije u četvrtak je održan hitni sastanak potpredsjednika Komisije Maroša Šefčoviča i britanskog ministra Michaela Govea na kojem je od britanske strane zatraženo objašnjenje u vezi sa spornim prijedlogom zakona.

"Europska unija očekuje da će se pismo i duh Sporazuma o razdruživanju u potpunosti poštovati. Kršenje uvjeta iz Sporazuma narušilo bi međunarodno pravo, potkopalo povjerenje i ugrozilo tekuće pregovore o budućim odnosima", kaže se u priopćenju Komisije.

"Bude li zakon prihvaćen, to će predstavljati iznimno ozbiljno kršenje Sporazuma o razdruživanju i međunarodnog prava", istaknuo je Šefčovič, prema priopćenju Komisije. Šefčovič je upozorio da Sporazum o razdruživanju sadrži brojne mehanizme i pravne lijekove za kršenje pravnih obveza i da se Komisija "neće ustezati koristiti ih".

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in London ZBOG PANDEMIJE Velika Britanija u recesiji nakon rekordnog pada BDP-a od 20,4 posto

Zakonom se planira izmijeniti protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja kada se pregovaralo o Sporazumu o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu u s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2020. i ima pravne učinke prema međunarodnom pravu. "Od tog trenutka ni EU niti Velika Britanija ne mogu jednostrano promijeniti, pojasniti, izmijeniti, tumačiti, zanemariti ili poništiti sporazum. Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj ključan je dio Sporazuma o povlačenju. Cilj mu je zaštititi mir i stabilnost na otoku Irskoj i bio je rezultat dugih, detaljnih i teških pregovora između EU-a i Velike Britanije", kaže se u priopćenju Komisije.

"EU ne prihvaća argument da je cilj nacrta zakona zaštita Sporazuma na Veliki petak (Belfast). Zapravo, smatra upravo suprotno", dodaje Komisija.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji