Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europska komisija najavljuje da će u ožujku predložiti zakon o digitalnoj propusnici

"Pritom je važno osigurati jedinstveni europski pristup i izbjeći mogućnost da države članice individualno, bez dogovora na europskoj razini izdaju takve propusnice"
01. ožujka 2021. u 13:48 1 komentara 973 prikaza
FILE PHOTO: European Commission head Ursula von der Leyen arrives for an EU summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija će tijekom ovoga mjeseca predložiti zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa i koja bi postupno trebala omogućiti sigurna putovanja, najavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Ovoga mjeseca ćemo predstaviti zakonodavni prijedlog digitalnoj zelenoj propusnici”, rekla je von der Leyen zastupnicima Europskog parlamenta iz njemačke Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalnu unije (CSU).

Israel's COVID vaccination pass opens fast track to normal life DAVOR IVANKOVIĆ Nemamo vremena čekati dogovor u EU. Hrvatska će sama uvesti COVID putovnice

Te propusnice predstavljat će dokaz da je osoba cijepljena, sadržavat će rezultate testiranja za osobe koje nisu imale pristup cjepivu te o informacije o oporavku od covida-19. Pritom će biti poštovane odredbe o zašiti i sigurnosti privatnih podataka, dodala je predsjednica Europske komisije.

“Digitalna zelena propusnica trebala bi Europljanima olakšati život. Cilj je postupno im omogućiti da se sigurno kreću unutar Europske unije ili izvan nje iz poslovnih ili turističkih razloga”, istaknula je von der Leyen.

Da bi zakon o digitalnoj zelenoj propusnici stupio na snagu trebat će još najmanje tri mjeseca, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

NOVI NAČIN ŽIVOTA Europski čelnici otkrili detalje o COVID-putovnici

Prije nego što se to dogodi trebat će pronaći odgovore na neka važna pitanja, poput onoga može li cijepljena osoba biti prenositelj virusa. Također će trebati osigurati da ne bude diskriminacije osoba koje nisu imale priliku cijepiti se.

Pritom je važno osigurati jedinstveni europski pristup i izbjeći mogućnost da države članice individualno, bez dogovora na europskoj razini izdaju takve propusnice.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“