Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europska komisija ljutita: Vesna Pusić nepravedno nas proziva

Šefica hrvatske diplomacije smatra da je Bruxelles Hrvatskoj i Sloveniji već trebao dati popis sudaca s kojeg će se birati arbitri.
09. siječnja 2012. u 21:30 228 komentara 5 prikaza
vesna pusic (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Iako službeno ništa ne žele komentirati, u Europskoj komisiji osjećaju se “nepravedno prozvanima” u izjavama nove ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je na HTV-u izjavila kako se Komisija nije držala svoje obveze prema kojoj je 15 dana od potpisivanja pristupnog ugovora trebala Hrvatskoj i Sloveniji dostaviti popis sudaca s kojeg se biraju oni koji će suditi o granici u Piranskom zaljevu.

– Zbog pristojnosti nećemo ništa komentirati – rekao je izvor iz Europske komisije, ali i dodao da će, budu li se “nepravedna” prozivanja nastavila, EK morati na njih službeno odgovoriti. Prema sporazumu Hrvatske i Slovenije arbitraža o granici počinje odmah nakon što Hrvatska potpiše ugovor s EU, što se dogodilo 9. prosinca. U arbitraži odlučivat će petero sudaca, od kojih svaka zemlja imenuje po jednog, a ostalu trojicu imenuju zajedničkim dogovorom, odabirući s popisa koji predloži Europska komisija. Ne uspiju li se dogovoriti o tri imena s tog popisa, umjesto njih s popisa birat će predsjednik Međunarodnog suda pravde. Ministrica Pusić i njezin slovenski kolega Samuel Žbogar u utorak će se u Bruxellesu sastati s povjerenikom Štefanom Füleom. V. Pusić očekuje da će dobiti popis kako bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti o trojici sudaca, ali u Komisiji nisu željeli reći hoće li doista predati taj popis odmah ili on još nije spreman.

– Ono čega se treba držati pravila su i rokovi i zato ćemo, s hrvatske strane, inzistirati da sada, kad smo već, prema mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, prekinemo tu praksu i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju – izjavila je na HTV-u ministrica Pusić.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • -obrisani-:

    pozdrav i tebi imenjace..

  • snjezni:

    Gospođo Pusić molim Vas nemojte raditi gluposti! Jer ćemo pretpostaviti da ste protivnica EU!

  • matokan:

    Pusica prije svega ne razumije samu sebe,i nije cudo da je drugi nerazumiju.