Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europska komisija danas predstavlja jesensku ekonomsku prognozu

Hrvatska vlada zbog zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji očekuje ove godine pad od 0,7 posto
04. studenoga 2014. u 09:04 4 komentara 305 prikaza
Jose Manuel Barosso
Foto: Andy Rain/Press Association/PIXSELL

Europska komisija danas će objaviti jesensku ekonomsku prognozu za zemlje članice EU među kojima je i Hrvatska, donosi HRT. Osim u Hrvatskoj, s posebnim strahom prognoze se očekuju u Francuskoj, Italiji, Cipru.

Europska komisija objavljuje kratkoročne makroekonomske prognoze tri puta godišnje: na proljeće, jesen i zimu. Te prognoze Komisija koristi u postupcima nadzora, poput Postupka prekomjernog deficita (EDP), makroekonomskih neravnoteža, Europskog semestra... Komisija je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama objavljenim 5. svibnja, predviđala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 0,6 posto, dok je krajem veljače predviđala blagi rast od 0,5 posto. Skroman oporavak tada je predviđala tek sljedeće godine, kada očekuje rast BDP-a od 0,7 posto.

Hrvatska vlada zbog zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji očekuje ove godine pad od 0,7 posto. Prema prijedlogu rebalansa proračuna, koji je upućen u Sabor, proračunski deficit bi se povećao za dvije milijarde kuna, u odnosu na deficit predviđen rebalansom iz ožujka i dosegnuti 5 posto BDP-a, dok bi prema preporukama Komisije trebao iznositi 4,6 posto. Hrvatska je u postupku prekomjernog deficita, prema kojem bi proračunski deficit trebala ove godine svesti na 4,6 posto.

>> Cijela EU vratila se gospodarskom rastu, jedino Hrvatska i Cipar i dalje u padu

>>Po manjku u budžetu gori ste i od Grčke

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • stefj:

    Ha, ha, nesposobna vlada zove se negativno makroekenomsko kretanje. Svašta... O ovoj vladi učiti će se u ekonomskim knjigama i zauvijek će ostati primjer nesposobnosti i nekompetentnosti. Nevjerojatno...

  • doktorica:

    zašto bi nas to zanimalo imamo dosta štofa,Bandić,branitelji itd.-koga briga za financije i tamo neku proizvodnju....