Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERA

Europska komisija: Birajte šefa HRT-a natpolovičnom većinom

'10.02.2012.,  Zagreb -  U prostorijama HRT-a potpisano je Pismo namjere o suradnji u osmisljavanju programa i stvaranju programskih sadrzaja u okviru specijaliziranog televizijskog programskog kanala
'Davor Visnjic/PIXSELL'
12.06.2012.
u 22:47

EK je šturo potvrdila kako su "zadovoljni što su ih konzultirali oko promjene zakona te je rado ponudila savjete kako ga poboljšati"

Izbor glavnog ravnatelja HRT-a kvalificiranom većinom u Saboru te veća transparentnost glavne su primjedbe koje je Europska komisija, nakon provjere nacrta Zakona o HRT-u, u ponedjeljak navečer poslala hrvatskoj Vladi, što su potvrdili i u Ministarstvu kulture.

- Nema govora o tome da bi prijedlog Zakona o HRT-u u Bruxellesu "pao", nego smo dobili neke njihove primjedbe i prijedloge. U njima se uglavnom poziva na transparentnost i također se predlaže da se glavnog ravnatelja HRT-a u Saboru bira natpolovičnom većinom ukupnog broja zastupnika (dakle, ne dvotrećinskom većinom). Prijedlozi i primjedbe EU bit će tretirani kao i ostale primjedbe i prijedlozi koje je iznjedrila javna rasprava o Zakonu o HRT-u - rekla je glasnogovornica Petrinjak.

I EK je šturo potvrdila kako su "zadovoljni što su ih konzultirali oko promjene zakona te je rado ponudila savjete kako ga poboljšati", kažu te dodaju kako je to "procedura koju prolazi veliki broj nacrta zakona oko koje ih hrvatske Vlada konzultira".

Detaljnija objašnjenja što Komisija zamjera dolaze iz diplomatskih izvora: traže da se provede javna rasprava te da ona traje do drugog čitanja u Saboru, napominju kako postoje problemi u provedbi sadašnjeg Zakona, i - u skladu s politikom EK - podsjećaju koliko je važno pridržavati se načela transparentnosti kad se biraju članovi svih tijela, što jamči provođenje zakonskih odredbi.

Prema prijedlogu Zakona, dosadašnju tročlanu upravu, zamijenilo bi ravnateljstvo od sedam članova: glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a.

Glavnog ravnatelja bi birao Sabor, a ne programsko vijeće i nadzorni odbor. U tom je dijelu intervenirala EK tražeći da novog ravnatelja treba podržati kvalificirana većina, odnosno natpolovična većina ukupnog broja zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar guten_tag
guten_tag
23:54 12.06.2012.

europska komisija je podržala korumiprane političke individue u hrvatskoj , koje su i sami kupili položajima u eu administraciji . saborska većina klimavaca će potvrditi volju jedne bezobzirne manjine da preuzmu hrvatsku televiziju . nikakvo čudo od eu komisije kad su inače podržali staljinistička suđenja protiv hrvata i laži o svijetloj budućnosti europske unije . ovdje se radi o nastavku agresivne ekstremne boljševičke manjine da hrvatsku televiziju , nacionalno dobro hrvatskog naroda , stave pod kontrolu partije i instaliraju svoje medijske huškače . to su počeli 2000 , ovo je samo nastavak . inače nema nikakve potrebe za promjenom zakona i protiv toga su se izjasnili mnogi misleći ljudi i organizacije u hrvatskoj .

NO
novahrvatska
08:15 13.06.2012.

"Što se to ui međuvremenu dogosdilo"?-pita se Doris Pack. U međuvremenu su, gospođo Pack, boljševici preuzeli vlast u Hrvatskoj tj.okolnosti su se BITNO promijenile, na gore, naravno!

Avatar MENSA
MENSA
08:43 13.06.2012.

A ČARAPE! Hoće li nam ova Euroslavija uskoro određivati i koje i kakve ćemo čarape oblačiti???!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije