Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje sigurnosti

Europol upozorava: ISIL bi Europu mogao napasti autobombama

Grčka autobomba
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.12.2016.
u 10:50

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije

Terorističke mreže poput Islamske države mijenjaju način djelovanja kako bi dosegle ciljeve u Europi te bi mogle pribjeći autobombama, upozorio je Europol u petak.

"Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, u autobombama", kao što se radilo u Siriji ili Iraku, "ISIL još nije koristio u Europi", prema izvješću objavljenom u Den Haagu.

No, "s obzirom na to da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istoku teroristi kopiraju u Europi, sasvim je moguće da ih ISIL upotrijebi u nekom trenutku", po istom izvoru.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U rujnu u Parizu automobil s plinskim bocama otkriven je blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina koje su pokušale napad, dirigiran iz Sirije od ISIL-a, uhićene su u pariškom predgrađu. Godine 2015. europske snage sigurnosti uhitile su 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje, po istom izvješću.

Komentara 1

Avatar Ohjooj
Ohjooj
11:52 02.12.2016.

Sve žrtve napada i članovi obitelji poginulih žrtava ISIL-a trebale bi nakon napada tužiti Angelu Merkel i sve udruge po EU koje su tražile da se ovakvo što napušta u EU. Kad bi bilo više takvih tužbi - ne bi bile zanemarive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije