Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europljanima Dubrovnik najpoznatiji, Split pretekao Istru

Slogan 'Mediteran kakav je nekad bio' provukao se sa srednjom ocjenom, u idućih mjesec dana odluka hoće li se tražiti novi
25. listopada 2013. u 13:01 0 komentara 101 prikaza
darko lorencin,meri matesic,portal (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sa 40 posto glasova Dubrovnik je uvjerljivo najpoznatije turističko odredište Hrvatske. Druga zvijezda hrvatskog turističkog neba je Split, koji je s 27 posto glasova za sobom ostavio čak i Istru, koja je najpoznatiji turistički brend za 26 posto od oko 11.000 anketiranih Europljana. Među top pet je i Dalmacija s 25 posto glasova, te još jedna turistička zvijezda u usponu - Zagreb, koji prepoznaje nešto više od 22 posto dobrostojećih Europljana, starijih od 18 i mahom s adresom u velikim gradovima.

Istraživanje, provedeno kao priprema za izradu strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma do 2020., pokazalo je i da dvije trećine europskih turista na putovanje pokreće ljepota krajolika neke zemlje, jedna trećina upoznata je s hrvatskom ponudom, a većina zna da ona počiva na suncu i moru. Baš zbog sunca i mora moderni europski nomadi kao glavnu Hrvatsku konkurenciju vide Španjolsku i, pomalo izennađujuće - Karibe.

No, Hrvatsku se osim po suncu i moru sve više prepoznaje i po kulturnim turama, nautici, te ruralnom turizmu, a zanmiljivo je da je po ruralnom turizmu prepoznatija Dalmacija nego Istra, koja je bila perjanica u njegovu razvoju. Kako bilo, Hrvatska je potencijalno zanimljiva i za odmor u posezoni (u tom razdoblju glavnu konkurenciju čine Španjolska, Italija i Grčka), a glavni motiv dolaska za Europljane su povoljne cijene i manje gužvi nego ljeti. Od dolaska prije ili poslije ljetne špice odbija ih, osim eventualno lošeg vremena, manjak sadržaja.

Istraživanje predstavljeno na Danima turizma u Zadru pokazalo je i da 60 posto anketiranih dobro misli o hrvatskom turizmu, a 45 posto ga jasno razlikuje od konkurenata. Koliko je, pak, za sve zaslužan aktualni turisitčki slogan 'Mediteran kakav je nekad bio'? Ocjenjivan od jedan do deset, na testu europskih turista, provukao se s utješnom ocjenom od 5,1. Nijemci i Austrijanci, recimo, ocijenili su ga još lošije, dok se Britancima sviđa više od prosjeka. Logo je, pak, bolje prošao, a Europljanima se čini atrkativnijim od španjolskog i turskog, primjerice.

- U idućih mjesec dana odlučit ćemo hoće li se slogan i logo mijenjati. U svakom slučaju, s tim nećemo brzati, to je posao za koji treba bar šest mjeseci - kazala je u Zadru Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda HTZ-a.

>>'Prigoda je predragocjena da bi pričali o Kalmeti'

U turističkim zajednicama previše

U turističkim zajednicama previše politike i birokracije

Sustav turističkih zajednica pred velikom je reorganizacijom, a u Zadru podastrani nalazi ankete koji govore da privatni sektor jedva čeka da se u to krene. Uzorak nije velik, ali anketa a uzorku dvjestotinjak ispitanika pokazuje da se ocjena učinkovitosti turističkih zajednica predstavnika sustava i privatnog sektora dijametralno razlikuje. Dok sami zaposlenici (64 posto) smatraju da je sustav učinkovit, čak 84 posto anketiranih iz svijeta biznisa misli suprotno i najviše mu zamjera politiziranost i birokraciju. - Mnogima se ne sviđa činjenica da su gradonačelnici i predsjednici TZ-a, a smatraju i da se politika previše upliće u izbor direktor TZ-a - kazao je Davor Ižaković, pomoćnik ministra turizma najavljujući reorganizaciju sustava.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.