Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajednička useljenička politika EU

Europljani: pravedno podijelite migrante

migranti grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 13:15

Prema ispitivanju njemačke zaklade Bertelsmann, stavovi građana istočnog i zapadnog EU nisu isti, ali ni različiti kao kod političara

Prema rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, koje su za njemačku zakladu Bertelsmann provele dvije profesorice s Oxforda, čak 79 posto ispitanih Europljana izjasnilo se za uvođenje zajedničke useljeničke i azilantske politike. Ujedno, jednak postotak ispitanika drži kako bi tražitelje azila i imigrante bilo najbolje rasporediti po svim zemljama Europske unije proporcionalno njihovoj ekonomskoj snazi i teritorijalnoj veličini.

Istok manje susretljiv

Anketiranje je provedeno u okviru redovitog ispitivanja javnog mnijenja znanog kao Europinions u kojem se procjenjuje kakav je stav stanovnika Europske unije o aktualnim političkim i gospodarskim pitanjima.

Naravno, nisu odgovori baš svugdje potpuno isti, već se primijeti razlika u odgovorima stanovnika “starih” i “novih” zemalja Europske unije. Tako na tvrdnju da treba pravedno raspodijeliti imigrante po svim zemljama Europske unije pozitivno odgovara 85 posto stanovnika zapada, ali samo 54 posto stanovnika istoka Europske unije. Prilično razumljivo jer imigranti žele na zapad. Velik broj stanovnika zapadnih država EU preselio bi dio tih ljudi po ostalim državama Europe, dok stanovnici “novih” zemalja, poput Poljske, Litve, Bugarske, Slovenije ili Hrvatske, u nešto manjoj mjeri žele imigrante na svom pragu. Slično je i s idejom o uskraćivanju pomoći iz fondova EU zemljama koje ne budu primale imigrante po međusobno dogovorenoj kvoti. Ovakvo rješenje podržavaju stanovnici zapadnih zemalja EU sa 77 posto, no isto to pitanje nailazi na odobravanje samo 41 posto ispitanika iz istočnih država Europske unije. One su najčešći korisnici tih fondova.

Britanci izuzetak

Ipak, dobar dio odgovora odiše proeuropskom jedinstvenošću, bez obzira na to iz koje zemlje ispitanici dolaze. Tako 60 posto ispitanika drži kako je Europskoj uniji potrebno više integracije i zajedništva u provođenju političkih i gospodarskih mjera. Među ovim ispitanicima nalazi se i veliki broj Poljaka, što odražava drugačije stavove nego što ih zastupa tvrda desna vlada u Varšavi.

Kao zemlja koja po odgovorima ispitanika najviše odudara od ostatka Europske unije izdvaja se Velika Britanija. Samo 35 posto Britanaca smatra da EU treba uopće voditi izbjegličku politiku, dok ostali drže da se imigrantima treba jednostavno zatvoriti ulaz u Europu. Ispitivanje je pokazalo kako su stavovi građana Europske unije relativno usklađeni, što nije slučaj sa stavovima europskih političara koje su ti isti građani birali na izborima.

>> 'Europa se nije sposobna pobrinuti za osnovna prava najprogonjenijih, to je sramotno'

Komentara 10

Avatar abakus
abakus
14:17 25.02.2016.

Slažem se da treba pravedno "podijeliti" migrante: Sve ih treba staviti u Njemačku koja ih je pozvala, a ostale zemlje kojima takvo ludilo nije palo ni na kraj pameti pustiti na miru.

Avatar Abcd....
Abcd....
14:56 25.02.2016.

Madjari, Poljaci i Slovaci nece primiti crnce i arape koje su liberali zvali i ocuvati ce tako svoju bijelu europsku rasu. Kraj price.

GO
goran2hr
13:22 25.02.2016.

Da li će nam ikada stići ikakav normalan i pametan prijedlog od te EU birokracije. Da su ništa koristi, to je lako dokazivo, ali kako vrijeme ide, postaju nam prave štetočine. O iliegalnim imigrantima Mađari će održati referendum. Što to mi čekamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije