Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na EU razini

Europarlament za jedinstveni sustav kontrole banaka

Europski parlament u Strasbourgu
Stojan de Prato / Bruxelles
22.05.2013.
u 17:33

Europska središnja banka (ESB) će izravno nadzirati najveće banke u eurozoni, te druge banke u državama članicama.

Jedinstveni bankovni sustav nadzora na EU razini odobren je danas u nacrtu zakona koji je izglasan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, javlja europa.eu. Europska središnja banka (ESB) će izravno nadzirati najveće banke u eurozoni, te druge banke u državama članicama. Međutim, Europski parlament će dati svoj konačni da, tek kasnije, kako bi se ostavilo više vremena za paralelne razgovore s ESB-om oko svih detalja. 

Zastupnici Europskog parlamenta su u izradi ovog zakona inzistirali da pravila odgovornosti moraju odgovarati nadzornim ovlastima koje su prenijete na razinu EU. Europska središnja banka će u ulozi kontrolora morati biti puno otvorenija i odgovornija nego u ulozi koju ima kod izvršavanja monetarne politike.

Obraćajući se na plenarnoj sjednici u utorak Marianne Thyssen (EPP, BE), izvjestiteljica ovog izvještaja rekla je: \"Ako maknemo ovlasti s nacionalne razine, onda moramo vodit računa za stvaranjem odgovornosti na EU razini \". Sven Giegold (Zeleni / EFA,DE), također izvjestitelj dodaje: \"ECB nije poznat kao rodno mjesto demokracije, ali morati će se naviknuti na demokratsku odgovornost. Nacionalni članovi parlamenta očekuju od nas zastupnika Europskoga parlamenta da osiguramo odgovarajuću odgovornost Europske središnje banke \".

Ključna područja na kojima je Parlament inzistirao i progurao promjene su: jača odgovornost kontrolora, uključujući i imenovanje predsjednika i potpredsjednika Nadzornog odbora od strane Europskog parlamenta;  jača uloga nacionalnih parlamenata: uključuje mogućnost saslušanja s nadzornim odborom i mogućnost traženja pisanog odgovora od strane ESB-kontrolora, zatim bolji pristup dokumentima, kako za EU nadzorno tijelo vis-à-vis banaka, te bolji pristup dokumentima Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata vis-à-vis EU nadzornog tijela. Tu su i atraktivni uvjeti za zemlje članice koje ne pripadaju eurozoni da se uključe u kontrolni sistem te podjela osoblja Europske središnje banke između onih koji sudjeluju u izvršavanju monetarne politike i onih koji sudjeluju u nadzoru i kontroli banaka. Nije zenemareno niti jačanje uloge Europskog bankarskog tijela (European Banking Authority) u odnosu na ESB.

Europski parlament još mora dati svoju konačnu suglasnost oko ovog sporazuma u skoroj budućnosti. U međuvremenu, nacionalni parlamenti također mogu dati svoje mišljenje. Na kraju, među-institucionalni dogovor o odgovornosti i transparentnosti pravila biti će dogovoren između Europskog parlamenta i Europske središnje banke.

>>Bankarske će divove nadzirati Europska središnja banka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije