Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskratili mu podršku

Europarlament odbio hrvatskog kandidata za revizorski sud

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2013.
u 21:21

Saslušanje Nevena Matesa, sadašnjeg savjetnika guvernera HNB-a pred Odborom za proračunski nadzor završilo je sa 16 glasova protiv i 11 za

Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta uskratio je podršku hrvatskom kandidatu za člana Europskog revizorskog suda, sadašnjem savjetniku guvernera HNB-a Nevenu Matesu. Njegovo saslušanje pred tim Odborom danas je završilo sa 16 glasova protiv i 11 za. Iako EP ima samo savjetodavnu ulogu, a Vijeće EU je to koje u konačnici bira člana Europskog revizorskog suda, Neven Mates je prvi Hrvat koji prolazi saslušanje u Europskom parlamentu i koji je dobio negativnu ocjenu na prvom koraku.

I hrvatski kandidat za europskog povjerenika Neven Mimica mora proći saslušanje u Europskom parlamentu, što je zakazano za 4. lipnja, ali nema nikakvih naznaka da bi Mimici mogla biti uskraćena podrška EP-a.

Neven Mates je savjetnik u HNB-u, ali iza sebe ima dugogodišnju karijeru u Međunarodnom monetarnom fondu. Nakon današnje sjednice Odbora, o njegovoj kandidaturi će odlučivati Europski parlament na plenarnoj sjednici u lipnju.

- Plenarna sjednica će imati tajno glasovanje o njegovoj kandidaturi, ali naš Odbor nakon današnjeg saslušanja preporučuje plenarnoj sjednici glasovanje "protiv" - rekao je Michael Theurer, njemački europarlamentarac koji je predsjedao današnjom sjednicom Odbora za proračunski nadzor.

>> Europarlament za jedinstveni sustav kontrole banaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije