Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europa za šeficu MMF-a gura francusku ministricu Lagarde

Strauss-Kahn: Odlazim, ali dokazat ću da sam nevin
18. svibnja 2011. u 16:23 707 komentara 6 prikaza
lagarde
Foto: AFP/PIXSELL

Dominique Strauss-Kahn naposljetku nije odolio pritiscima. – Beskrajno sam tužan što se osjećam prisiljenim podnijeti upravi ostavku na mjesto izvršnoga direktora MMF-a – stoji u poruci Strauss-Kahna koja je poslana iz MMF-a. Bivši šef najmoćnije svjetske financijske organizacije iz svoje ćelije u newyorškom zatvoru Rikers Island još je jednom istaknuo da nije kriv za optužbe o seksualnom napastovanju te da će “svu svoju snagu, energiju i vrijeme upregnuti kako bi dokazao svoju nedužnost”. Njegove će dužnosti privremeno preuzeti njegov zamjenik, Amerikanac John Lipsky. Ostavka Strauss-Kahna nakon subotnjeg seksualnog skandala posebno nije iznenađenje nakon što ga je na taj potez dan prije pozvao ministar financija SAD-a Timothy Geithner te nakon prijašnjih istupa nekih europskih ministrica financija.

I NR Kina u ringu

Istodobno je žestoko započela licitacija oko novog direktora MMF-a, u koju se uključila i NR Kina. – Već dulje vjerujemo da MMF treba nastaviti reformirati svoje strukture i odabirati vodstvo na temelju pravičnosti, transparentnosti i učinkovitosti – prenio je China Daily izjavu glasnogovornice kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Ako se zna da su pozicije tradicionalno podijeljene tako da na čelu MMF-a stoji Europljanin, a na čelu Svjetske banke Amerikanac, odnosno da je Strauss-Kahn bio osoba koja je MMF polako vodila prema zaokretu od tvrdog neoliberalnog vodstva, poruka iz Pekinga je jasna. NR Kina još ne spominje svoje kandidate, ali neki režimski listovi govore o bivšim i sadašnjim šefovima Narodne banke Kine. Eventualnom kineskom kandidatu mogla bi prepreka biti sukob između dolara i juana.

EU: To je mjesto naše!

Usporedo s tim raste pritisak i iz ostalih brzorastućih gospodarstava u naletu – u prvom redu iz Indije, Južnoafričke Republike, Brazila ili Meksika. U skladu s njihovim udjelom u svjetskom BDP-u i uplaćivanjem u fondove MMF-a. Jer na EU otpada 20% svjetskog BDP-a, a ima 33% glasova u MMF-u. Analitičari smatraju da će se dotične zemlje u kratkom vremenu teško uspjeti dogovoriti oko zajedničkog kandidata. Možda i zato, a svakako zbog gorućih problema s Grčkom i Portugalom, A. Merkel inzistira na što bržem izboru novog broja jedan u MMF-u. – U fazi u kojoj se vode toliki razgovori o euru, postoje dobri razlozi da EU dobije svog kandidata – citira je DPA, što bi značilo da europski problem mora rješavati Europljanin. A. Merkel usput je dodala da “zemlje u razvoju srednjoročno zaslužuju svog predstavnika na čelu MMF-a i Svjetske banke”. Iz toga bi se dao izvući i zaključak o predloženom kompromisu. Europski mediji posljednja dva dana puni su napisa o francuskoj ministrici za gospodarstvo i financije Christine Lagarde. Od posljednjih pet direktora MMF-a, tri su bila Francuzi, a kako je riječ o ženi, njenim bi se izborom ublažio mačistički i nasilnički dojam koji je ostao iza sada već bivšeg izvršnog direktora.

Može li nasljednik doći iz nekog od azij

Može li nasljednik doći iz nekog od azijskih tigrova?

Bivši istaknuti službenik MMF-a Indijac Montek Singh Ahluwalia demantirao je za Hindustan Times da se natječe za nasljednika D. Strauss-Kahna. Neprijeporno je da je borba ipak počela. Od osnutka MMF-a 1945. svi su direktori bili iz Europe, među kojima četiri iz Francuske. Iako Reuters navodi da se vodstvo MMF-a ne slaže o tomu treba li i koga uopće birati umjesto Strauss-Kahna, čini se da SAD namjerava progurati (svog) drugog čovjeka MMF-a, Europljani pak neke svoje ljude, a javljaju se i zemlje u razvoju sa svojim kandidatima. Sve neslužbeno, naravno. Za Indijca ili Kineza u vrhu MMF-a prije mjesec dana izjasnio se i britanski premijer David Cameron kada je minirao ambicije Gordona Browna u MMF-u.

Prostitutki podrijetlom iz BiH plaćao 25

Prostitutki podrijetlom iz BiH plaćao 2500 dolara?

Nakon uhićenja zbog pokušaja silovanja u medijima se spominje najmanje devet žene koje su bile u strastvenoj vezi sa Strauss-Khanom ili su bile prisiljene bježati zbog pokušaja napastovanja ili ih je plaćao. Među njima se našlo spisateljica, novinarki, sobarica, glumica i političarki. Newyorška prostitutka Irma Nici, navodno podrijetlom iz BiH, tvrdi da joj je Staruss-Khan plaćao oko 2500 dolara za usluge. (zb)

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
  • -obrisani-:

    kad strep potjera mak na konac gori je nego oni sumadinac sa dvotaktnim mehanickim oscilatorom zezo sam se naravno da je Si G

  • -obrisani-:

    Strep nepristojno ti je pitanje...

  • -obrisani-:

    ja glasam za D-mol.....