Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

‘Europa se svrstala uz iranske ajatolahe, umjesto uz Ameriku’

Washington najviše ogorčen na London jer, uz Berlin i Pariz, ne želi uvesti nove sankcije Iranu
23. kolovoza 2020. u 07:15 18 komentara 4840 prikaza
Les dirigeants arrivent pour la photo de famille du sommet de l'Otan à Watford
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Izabrali su svrstati se uz iranske ajatolahe umjesto uz svog saveznika SAD – kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo, nakon što su se Velika Britanija, Francuska i Njemačka izjasnile da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., što je ponovno dovelo do još napetijih odnosa između EU i administracije Donalda Trumpa.

Aleksandar Lukašenko pritvori postali 'mučionice' EU Lukašenku prijeti sankcijama, a on Bjelorusima vojskom

Počelo je odbrojavanje

Ono što je najviše naljutilo američkog predsjednika Trumpa je to što je i njihov tradicionalni saveznik, Velika Britanija, odbila podržati njihov prijedlog o ponovnom uvođenju sankcija Iranu. Velika Britanija, Francuska i Njemačka vjeruju da nove sankcije Iranu neće riješiti ništa, a zasigurno će povećati tenzije i sukobe na Bliskom istoku.

Stoga su, kako bi se očuvao sporazum, pozvali Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze.

SAD je službeno pokrenuo postupak ponovne primjene sankcija UN-a protiv Irana ukinutih kao dio teheranskog nuklearnog sporazuma 2015. sa svjetskim silama, što je potvrdio i Mike Pompeo koji je na svom Twitteru objavio fotografiju kako predaje pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a Dianu Triansyah Djaniju o uvođenju novih sankcija. Među ostalim, u pismu stoji da Iran nije ispunio uvjete nuklearnog sporazuma. S pismom koje je poslao Pompeo započinje 30-dnevno odbrojavanje za vraćanje sankcija Iranu.

Bashar al Assad i prva dama Asma glasali su u Damasku uz stroge mjere zaštite od koronavirusa Inflacija 200 posto Zbog rata i američkih sankcija na rubu gladi 90 posto Sirijaca

Predstavili nove rakete

S druge strane, zemlje koje su sudionice sporazuma osporavaju američku spremnost da pokrene mehanizam povrata sankcija zbog odluke predsjednika Trumpa da jednostrano napusti sporazum u svibnju 2018. Kao odgovor na inicijativu SAD -a za ponovno uvođenje sankcija Iranu, Iranska revolucionarna garda prikazala je nove dalekometne balističke projektile koji sežu u daljinu više od tisuću kilometara, nazvane po Qasemu Soleimaniju, iranskom generalu koji je početkom godine ubijen u američkom zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad u Iraku.

Iako Trump taj potez smatra dodatnom provokacijom, predsjednik Irana, Hassan Rouhani kazao je da “projekti iranske obrambene industrije služe samo za zaštitu naših granica i ne predstavljaju opasnost drugim zemljama”.

– Napori SAD-a da ponovo nametnu sankcije UN-a Iranu će imati teške posljedice. Iran je suzdržavanje izvršio u dobroj vjeri. Sada je red na međunarodnoj zajednici da se suoči s ilegalnim američkim nastojanjima – komentirao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. 

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • cigrovski.darko:

    EU treba mudro u ovoj situaciji djelovati. Vratimo se u vrijeme pred drugi svjetski rat. Zapad strepi od boljševizma koji počinje širenje u evropi, prvo u Španjolskoj,. Dio zapada tada gleda Njemačko jačanje kao dobar put da se Njemačka suprostavi ... prikaži još!i Boljševizmu. SSSR to ukapira i Sporazumom Ribentrop-Molotov natjera zapad da napadne Njemačku, a onda se SSSR pridruži zapadu i uništi svog najjačeg neprijatelja, te nađe se na pobjedničkoj strani.Velike igre i ulozi su u pitanju, a EU sama i sa ovakvom organizacijom bez svoje oružane sile, sa NATO-m kojeg vodi Amerika, posvađati se sa Amerikom nije mudro, nema nikakve šanse protiv bilo koga.No igra traje, a rezultat je na kraju utakmice.

  • @ploto@:

    Ameri sve više sliče Turcima Osmanlijama.Žele sve porobiti i opljačkati.Ta je država,a zapravo korporativna diktatura došla do kraja svog postojanja.96% Amerikanaca nema nikakvu korist od te države,nego samo štetu. Sveopća sramota i kancerogeni tumor planeta.Nakon SSSR-a i SAD treba provesti ... prikaži još! kraju svog postojanja.

  • fajlpz:

    Penel.Šuti.