Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europa pozdravlja Split Pride i osuđuje homofobne izjave

I povjerenik za proširenje Štefan Füle uime Europske komisije pozdravio je održavanje splitskog Gay Pridea i naglasio da ministri svojim sudjelovanjem potiču kulturu dijaloga
06. lipnja 2012. u 17:37 73 komentara 4 prikaza
gay pride (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Homofobne izjave nekih predstavnika lokalnih vlasti u Splitu ne pripadaju u Europu i u godinu 2012., rekao je Nicolai Wammen, ministar europskih poslova Danske, trenutačne zemlje predsjedavateljice EU, komentirajući danas u Bruxellesu održavanje Gay Pride u Splitu.

– Nema sumnje da EU podržava pravo na održavanje gay parade u Splitu. To je dio europskih vrijednosti oko kojih nema i ne može biti kompromisa. Podržavamo tu paradu i pozivamo ljude da u njoj sudjeluju. EU će ondje imati svoje predstavnike, kao što će i hrvatska Vlada imati svoje predstavnike. To je dobro jer pokazuje osobnu predanost članova Vlade europskim vrijednostima. Podržavamo i jasnu poruku podrške hrvatskog predsjednika  dodao je danski ministar u izjavi uime Vijeća EU.

I povjerenik za proširenje Štefan Füle uime Europske komisije pozdravio je održavanje splitskog Gay Pridea i naglasio da ministri svojim sudjelovanjem potiču kulturu dijaloga.

Ministrica Vesna Pusić najavila je da će petero članova Vlade, uključujući i nju osobno, biti u subotu na paradi ponosa u Splitu. Rekla je da Milanovićeva Vlada stoji na istoj poziciji koju su uime EU istaknuli Wammen i Füle. Kao dokaz da Vlada kažnjava homofobe, navela je da je zbog nereda na lanjskoj splitskoj paradi prijavljeno 65 osoba. Dosad je zaključeno 36 tih prijava. I prije 11 godina, rekla je Pusić, gay parada u Zagrebu bila je dočekana nasiljem, ali s godinama je to postala jedna sasvim normalna parada.

– Vjerujemo u načelo da, ako ne uspiješ prvi put, pokušavaš i pokušavaš ponovno – zaključila je ministrica Pusić.

Elipso