Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči parade ponosa

Europa pozdravlja Split Pride i osuđuje homofobne izjave

gay pride (1)
Ivana Ivanović/PIXSELL
06.06.2012.
u 17:37

I povjerenik za proširenje Štefan Füle uime Europske komisije pozdravio je održavanje splitskog Gay Pridea i naglasio da ministri svojim sudjelovanjem potiču kulturu dijaloga

Homofobne izjave nekih predstavnika lokalnih vlasti u Splitu ne pripadaju u Europu i u godinu 2012., rekao je Nicolai Wammen, ministar europskih poslova Danske, trenutačne zemlje predsjedavateljice EU, komentirajući danas u Bruxellesu održavanje Gay Pride u Splitu.

– Nema sumnje da EU podržava pravo na održavanje gay parade u Splitu. To je dio europskih vrijednosti oko kojih nema i ne može biti kompromisa. Podržavamo tu paradu i pozivamo ljude da u njoj sudjeluju. EU će ondje imati svoje predstavnike, kao što će i hrvatska Vlada imati svoje predstavnike. To je dobro jer pokazuje osobnu predanost članova Vlade europskim vrijednostima. Podržavamo i jasnu poruku podrške hrvatskog predsjednika  dodao je danski ministar u izjavi uime Vijeća EU.

I povjerenik za proširenje Štefan Füle uime Europske komisije pozdravio je održavanje splitskog Gay Pridea i naglasio da ministri svojim sudjelovanjem potiču kulturu dijaloga.

Ministrica Vesna Pusić najavila je da će petero članova Vlade, uključujući i nju osobno, biti u subotu na paradi ponosa u Splitu. Rekla je da Milanovićeva Vlada stoji na istoj poziciji koju su uime EU istaknuli Wammen i Füle. Kao dokaz da Vlada kažnjava homofobe, navela je da je zbog nereda na lanjskoj splitskoj paradi prijavljeno 65 osoba. Dosad je zaključeno 36 tih prijava. I prije 11 godina, rekla je Pusić, gay parada u Zagrebu bila je dočekana nasiljem, ali s godinama je to postala jedna sasvim normalna parada.

– Vjerujemo u načelo da, ako ne uspiješ prvi put, pokušavaš i pokušavaš ponovno – zaključila je ministrica Pusić.

Komentara 73

OS
osvrt
19:48 06.06.2012.

gruber8 o čemu govoriš?

RE
@rea
17:54 06.06.2012.

Pozdrav i od mene.

AL
Alkana
21:24 06.06.2012.

Sodoma i Gomora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije