Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A GDJE JE HRVATSKA?

Europa nakon godinu i pol izišla iz recesije

recesija,kriza
Reuters/PIXSELL
04.09.2013.
u 22:27

Eurostat: Rastu europskog gospodarstva najviše su doprinijele tri najveće sile – Njemačka, Velika Britanija i Francuska

Sada je i službeno – Europska unija izišla je iz recesije u koju je utonula u jesen 2011. Gospodarstvo svih 28 zemalja EU poraslo je u drugom tromjesečju 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju danas objavljeni podaci Eurostata. Iz recesije je izišlo i 17 zemalja eurozone s kvartalnim rastom od 0,3 posto. Rastu europskog gospodarstva najviše su doprinijele tri najveće sile – Njemačka, Velika Britanija i Francuska. Njemački i britanski BDP-i skočili su 0,7, a francuski 0,5 posto. Lijep rast od 0,7 posto ostvarile su i Finska i Litva. Najugodnije iznenađenje stiže iz Portugala – gospodarstvo ove, dubokom krizom pogođene zemlje, skočilo je 1,1 posto, što je najveći rast u cijeloj Europskoj uniji. Portugal je zemlja koja se morala spašavati novcem svojih partnera iz EU.

Među zemljama koje su najviše pale prednjači Cipar s minusom 1,4 posto. Za Grčku i Hrvatsku Eurostat još ne raspolaže podacima o kvartalnom kretanju gospodarstva. Podaci o godišnjem kretanju BDP-a pokazuju da je on u Hrvatskoj u 2013. godini pao 0,7 posto. Najveći godišnji pad BDP-a zabilježen je u Grčkoj (-4,6) i na Cipru (-5,2 posto).

Zemlje koje su uvele euro preživjele su najdulju recesiju od vremena kada je 1999. godine uveden euro. Recesija je trajala punih šest kvartala, odnosno godinu i pol. Optimizam u EU probudili su i podaci za Španjolsku i Italiju. Iako je BDP u drugom tromjesečju pao 0,1 posto u Španjolskoj i 0,2 posto u Italiji, to je daleko manji pad od 0,4 i 0,6 posto u prvom kvartalu ove godine.

>>Prvi porast BDP-a eurozone nakon šest kvartala pada

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije