Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI INTERVJU

Europa ima tri globalna rivala, Rusiju, SAD i Kinu

Angela Merkel
Foto: Reuters/Pixsell
18.05.2019.
u 11:00

Zajednička politika prema Africi je nešto što je do nedavno bilo nezamislivo

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je veliki intervju njemačkom listu Süddeutsche Zeitung i pojasnila svoje viđenje Europe netom prije posljednjih europarlamentarnih izbora u vrijeme dok ona vodi državu. A pozicija Europe, po njenom viđenju, izuzetno je složena.

– Europa se mora repozicionirati, posebice zato jer se neprestano nalazi pred izazovima koje postavljaju naša tri globalna rivala, Rusija, SAD i Kina. Ovi izazovi su različiti, od pokušaja miješanja u izbore, do monopola kojega pojedine zemlje pokušavaju ostvariti na području Europe. Odnosi koji su postojali tijekom hladnog rata i neke ondašnje sigurnosti i postavke sada više ne vrijede, ustvrdila je Merkel. Prema njenim riječima, sve tri globalne velesile pokušavaju prisiliti Europu da zauzme njima blizak stav, no Europska unija u posljednje vrijeme uspjeva formirati vlastitu, potpuno neovisnu politiku.

– Mislim da smo to pokazali i našom politikom prema sukobu u Ukrajini. Uostalom, i naša zajednička, europska politika prema Africi je nešto što je do nedavno bilo nezamislivo. Ipak, svjesni smo da politička moć EU još uvijek nije jednaka kao naša ekonomska moć, ustvrdila je Merkel.

Kako kaže, jedna od njenih najvećih briga je i dovoljno ekonomsko jačanje Njemačke kako bi se država i gospodarstvo mogli suprotstaviti krizi oko zaštite okoliša. Intervju kojeg je Merkel dala dolazi u prijelomnom trenutku njene političke karijere, nakon što je 14 godina provela na mjestu kancelarke.

Prema analizama javnog mijenja, njen je CDU znatno izgubio na popularnosti među biračima, no vjeruje se kako će sama Merkel ostati dovoljno popularna kako bi “izgurala” mandat do svog redovnog završetka 2021. godine. Europarlamentarni izbori biti će najbolji pokazatelj njemačke političke slike i realnog stanja. Izbori su šansa populistima, ne samo u Njemačkoj već i diljem Europske unije, da osvoje znatniji broj mandata.

– Brojni su građani Europske unije oko toga zabrinuti. I ja sam među njima. Ali to znači da imam čak i jači osjećaj odgovornosti pobrinuti se da Europa i europski projekt i dalje imaju budućnost, kaže Merkel uz napomene kako treba shvatiti da je krajnje vrijeme da se prestane igrati s populistima. Kako je rekla, nema nikakve šanse da ona poveže svoj blok stranaka desnog centra sa krajnje desnim populistima. – Ovo je vrijeme kada se treba boriti za svoje porincipe i temeljne vrijednosti, ustvrdila je kancelarka Merkel.

Premijer Plenković otvorio novi pogon bjelovarske Sirele vrijedan 43 milijuna kuna

Komentara 20

Avatar Mohawk
Mohawk
11:45 18.05.2019.

Europa prvo treba biti Europa europskih ravnopravnih naroda, a ne samo Njemačke, Francuske, Nizozemske Itd. Kao drugo ne Europa ostalih koji ulaze s drugom Kulturom i vjerom ne utapajući se i poštivajući europsku kulturu i kršćanske korijene, nego mijenjajući sve to. Kao treće ona zaboravlja tko je ostavio Svoje živote braneći Europu, a to su SAD. Neka pogleda polja od Normandije do Italije!

PO
Polikarp
13:03 18.05.2019.

Kada kaže EU, Angela Merkel misli da "Sjedinjene Europske Države" u kojima bi se države članice odrekle vlastita suvereniteta , a u korist Berlina. To bi bio Četvrti Reich. Ne hvala, Frau Merkel!

ZA
Zapadnjak
11:58 18.05.2019.

Stavljanje SAD-a u isti kos s kinom i rusijom je apsolutno neprihvatljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije