Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispravak

Euroherc i Jadransko osiguranje reagirali na napise u Večernjaku

'unutrasnja...  zagreb  ....20.10.2005.  - euroherc zgrada - snimio:david hosnjak'
'david hosnjak'
06.09.2012.
u 09:31

Pravni zastupnici Euroherca i Jadranskog osiguranja reagirali su na tekst objavljen na portalu Večernji.hr pod naslovom "Euroherc i Jadransko osiguranje od 1993. utajili i do milijardu kuna"

Pravni zastupnici Euroherca i Jadranskog osiguranja reagirali su na tekst objavljen na portalu Večernji.hr pod naslovom  "Euroherc i Jadransko osiguranje od 1993. utajili i do milijardu kuna“, kazavši kako je u navedenom tekstu iznesen niz neistinitih tvrdnji.

Reagiranje donosimo u cijelosti:

 

U tekstu novinarke navodi se da USKOK ístražuje Euroherc í Jadransko osiguranje. Navedena ínformacíja níje točna, što se vidi i iz priopćenja DORHA objavljenog na web stranicama www.dorh.hr u ponedjeljak, 03.09. a kojeg prenosimo u cijelosti.

Netočni navodi objavljeni u Večernjem listu

Večernji list objavio je u današnjem izdanju pod naslovom "USKOK istražuje najveóu poreznu prijevaru u Hrvatskoj” kako su "USKOK-ovi istražitelji` ušli u Hrvatski ured za osiguranje i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskíh usluga zbog istrage o Eurohercu i Jadranskom osiguranju". Također je objavljeno kako je "sumnju USKOK-a izazvalo namještanje zakona u korist koncema Agram". (3. 9. 2012.)

Navedeni navodi nisu točni, djelatnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nisu ušli u navedena tijela, te se dakle ova tvrdnja ne temeljí na podacima USKOK-a slijedom čega predstavljaju nagađanje autora tog članka i spomenutog dnevnog lista.

Tvrdnja kako je sumnju USKOK-a izazvalo "namještanje zakona u korist koncerna Agram" sugerira kako si USKOK prisvaja prava na utvrdivanje zazkonitosti pojedinih zakona. Naglašavamo kako ni Državno odvjetništvo Republíke Hrvatske a time ni USKOK nemaju ovlasti ispitivati ni istražïvati ustavnost nekog zakona odnosno preispitivati odredbe zakona na način kako to može jedino Ustavni sud Republike Hrvatske.

Vezano uz vaš navod o izdavanju polica i nezakonitim bonusima pojašnjavamo sljedeće:

1. Bonus/ malus sustav na policama automobilske odgovornosti nije propisan zakonom, već se od 1. 1. 2008. godine provodi prema cjeniku svakog društva za osiguranje, prijavljenog HANFA-i.  Euroherc í Jadrarlsko osiguranje ne izdaju nezakonite bonuse.

2. Svaka polica osiguranja od automobilske odgovornosti izdaje se u tri prímjerka, od kojih jedan prímjerak preuzima osiguraník, drugi primjerak se šalje u MUP a treći primjerak ostaje osiguravajućem društvu. Stoga je nemoguće u bazi osíguranika ímatí neprijavljene police. Kod obnove police osiguranja podaci se još  jednom kontrolíraju prema bazi HUO.

Napominjemo da svaki tjedan sva društva za osiguranje dostavljaju podatke o ugovorenim polìcama automobilske odgovornosti Hrvatskom uredu za osiguranje. Jednom mjesečno podaci se dostavljaju HANFA-i. Stoga ne postoji nikakva mogućnost da bilo koje osiguravateljno društvo u svojim bazama ima ugovorene a neprijavljene police osiguranja od automobilske odgovornosti.

Dakle, Euroherc í Jadransko nemaju i ne mogu imati neprijavljene police. Stoga je netočna tvrdnja novinarke o mogućnosti utaje stotina milijuna kuna poreza.

Vezano uz vaše navode da je u Eurohercu i Jadranskom čak 90 vozača ima odobrene police s bonusom od 50 posto navodimo sljedeće:

Prema službenom Izvješéu o tržištu obveznih osíguranja u prometu HUO-a za 2011. godinu udío polica sa 50 posto bonusa za 2010. godínu na ukupnom tržištu osíguranja íznosío je 69,26 posto, a za 2011. 67, 34 posto.

Euroherc osiguranje u 2010. godini ímalo je 69 posto udjela polica s bonusom 50 posto, a u 2011. godini taj udio iznosío je 68 posto. Jadransko osiguranje u 2010. godini imalo je 68,42 posto udjela polica s bonusom 50 posto, a u 2011. godiní taj udío iznosío je 66,70 posto. Dakle, tvrdnja novinara nije točna.

Vezano uz vaše navode o malverzacijama s pričuvom za isplatu štete navodímo sljedeće:

Pričuve društava obračunavaju se u skladu sa zakonskom regulatívom i pravilima aktuarske struke. Euroherc i Jadransko osíguranje imaju 100 postotnu zakonsku usklađenost príčuva.

Prema rješenjima HANFA-e od 23. prosínca 2010. godine, a vezano uz pregled stanja ulaganja imovine za pokriće tehničke pričuve, utvrđeno je da Euroherc í Jadransko osiguranje, imaju usklađenu irnovinu za pokriće tehničkih pričuva u skladu sa člankom 10., člankom 11. stavkom 1, člankom 16. stavkom 2 te člankom 19. stavkom 2 Pravilníka HANFA-e.

Vezano uz Vaš podatak o broju od 2000 sporova za ísplatu velikih šteta čija je prosječna vrijednost milijun kuna navodimo sljedeće: Prema podacíma službenog Bíltena HUO-a, str. 51, ukupni iznos pričuva svíh osíguravajućih društva za prijavljene sudske štete iznosí 1.415.851.515,00 kn. Euroherc i Jadransko nemaju niti mogu ímati 2 milijarde kuna obveza za ísplatu sudskíh šteta, nítí ímaju 2000 sporova za ísplatu šteta većih od milijun kuna.

Prosječna učínkovitost u likvidaciji šteta u. 2011. godíni na osiguranja u RH íznosi 70,71 posto. Prosječna učinkovitost Euroherca i Jadranskog za 2011. viša je od prosjeka tržišta í iznosi 76,55 posto za Euroherc te 75,47 posto za Jadransko osíguranje.

Euroherc í Jadransko su u 2011. na ime poreza po policama automobílske odgovornosti platíle iznos od 167.083.353,00 kuna. Društva Koncerna Agram  su na íme različitih poreza i davanja državi u 2011. godini uplatile ukupan iznos 610.559/377,00 kn.

S poštovanjem,

EUROHERC OSIGURANJE d.d. Zagreb í

JADRANSKO OSIGURANJE d.d. Zagreb

zastupaní po: Odvjetníčko društvo Grgić&Partneri  Zagreb

Odvjetnik Ćamil Salahović

Komentara 7

DO
doktorica
11:06 06.09.2012.

dirnuli su u hercegovački lobi.....

TM
tom milles
11:58 06.09.2012.

JADRANSKO OSIGURANJE muti sa isplatom odšteta , imam osobno negativno iskustvo koje mi se događa upravo sada ,također i saznanja kako namještaju veće dobitke po osnovi potraživanja odštete svojim prijateljima ,poznanicima a i ostalima koji ulove vezu.

TR
trinaestica
10:57 06.09.2012.

Zaista žalim sve novinare koji moraju izmišljati slučajeve samo da bi svake minute objavili neku nevjerojatnu i senzacionalnu vijest. Ali ovakvo izmišljanje, ovdje se ipak radi o velikim osiguravateljima... To isto rade i s onima čije dionice kotiraju na našoj jadnoj burzi. Danas je na burzi vrijednost svih dionica u dnevnoj trgovini manja nego u lokalnom dućanu, djelomično i zbog ovakvih novinskih patki. Nadam se da su sada zadovoljni, uspjeli su u naumu da lažima unište povjerenje građana u sve institucije i firme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije