Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDVODIO BOZANIĆ

Euharistijsko slavlje povodom 50. godišnjice Glasa koncila

koncil,josip bozanic (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
01.10.2013.
u 21:29

Nadbiskup je istaknuo da se Glas Koncila pojavio se najprije kao odgovor na potrebu da svećenici i vjernici budu informirani o Drugom vatikanskom koncilu.

U povodu 50. godišnjice Glasa koncila održana je Nacionalna proslava zlatnog jubileja Glasa Koncila. Svečano euharistijsko slavlje s nadbiskupima, biskupima, provincijalima i svećenicima predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

- Slaveći danas zlatni jubilej Glasa Koncila zahvaljujemo Bogu za darove koje je našoj Crkvi i hrvatskom narodu darovao proteklih pedeset godina po djelu Glasa Koncila. Ne smijemo zaobići ljude vezane uz Glas Koncila, braću i sestre među nama, kao i one koji su pred nama otišli »obilježeni znakom vjere«. Oni su uložili i ulažu svoje napore da snažnije zaživi Božja prisutnost u hrvatskom crkvenom i društvenom životu - kazao je nadbiskup Bozanić.

Nadbiskup je istaknuo i da se Glas Koncila pojavio se najprije kao odgovor na potrebu da svećenici i vjernici budu informirani o Drugom vatikanskom koncilu.

- A tijekom desetljeća od crkvenog izvjestitelja postao je forum, medij kroz koji Crkva predstavlja svoje stavove i utječe na razvoj hrvatske sadašnjosti. Glas Koncila je sudjelovao u svim velikim događanjima Crkve u hrvatskom narodu. Glas Koncila pojavio se kao glas Crkve koja je bila isključena iz javnosti i uspio je za vrijeme komunističkog totalitarizma ostati jedini slobodni list na koji državna vlast nije izravno utjecala, uz cijenu zapljena, poziva na obavijesne razgovore, sudske tužbe i ostale provokacije kojima su sustavno bili izloženi urednici i djelatnici Glasa Koncila. Činjenica da Glas Koncila i tijekom godina 21. stoljeća osporavaju neki predstavnici vladajućih političkih struktura i ideologija, pokazuje da su te novine očuvale neovisnost u odnosu na vladajuće i različite ideološke pritiske, posebno kad je riječ o zauzimanju - dodao je te se u molitvi zahvalio svom prethodniku kardinalu Franji Kuhariću, ali blaženom Alojziju Stepincu.

>>Bozanić: Vukovarska rana otvara se na križu bešćutnosti političara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije