Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU: Vraćanje povjerenja

19.09.2008.
u 20:30

Protekla dva dana u Zagrebu su boravili članovi Pododbora za pravosuđe Vijeća za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske i Europske unije, doznajemo iz diplomatskih izvora u Bruxellesu. Riječ je izaslanstvu niže dužnosničke razine kojemu su hrvatski partneri u razgovorima bili na razini državnih tajnika u Ministarstvu pravosuđa. U sastancima su sudjelovali i predstavnici veleposlanstava zemalja članica EU u Hrvatskoj.

 To je dio uobičajenoga postupka suradnje s vlastima na svim razinama  jedino je što nam je o tome posjetu znala reći Krisztina Nagy, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Diplomatski izvori, pak, navode da su se članovi Pododbora zanimali za dovršenje posljednjih dviju kuća, s po 10 stanova, za skućivanje bivših nositelja stanarskoga prava  umjesto do kraja ove godine, kako je bilo najavljivano, bit će navodno spremne za useljenje u siječnju ili veljači 2009.  te za promjenu zakona po kojemu se optuženicima za ratne zločine moglo suditi i u odsutnosti.
Glede Indeksa, K. Nagy je prvo rekla da se Europska komisija "ne osvrće na pojedinačne slučajeve", no potom je dodala:

  Nadamo se, međutim, da će pokrenuti zakonski postupak uspostaviti odgovornost i krivnju gdje ih ima. U tome je smislu zaključenje toga zakonskoga postupka jedan od konačnih pokazatelja hrvatske provedbe borbe protiv korupcije. Kako pokazuju ispitivanja javnoga mnijenja, taj se sektor naširoko smatra otvorenim korupciji; ovo je djelovanje stoga važno i kao korak k obnovi povjerenja javnosti u taj sektor, i u široj borbi protiv korupcije. (SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije