Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG EK

EU uvodi nova pravila za prijelaz granica: Uz crvenu, narančastu i zelenu uvodi se još jedna zona

Šibenik: I dalje velik broj turista čeka u redu na COVID-19 testiranje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.09.2020.
u 23:09

- Treba tretirati jednako sve građane EU i sve države članice EU - kaže europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson

Umjesto da svaka država članica EU to radi pojedinačno prema vlastititm kriterijima, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) uskoro će, na temelju ujednačenih podataka dobivenih iz nacionalnih izvora svake države članice, u tjednom ritmu objavljivati sveobuhvatnu mapu Europske unije s označenim zelenim, narančastim, crvenim i sivim zonama, koje signaliziraju epidemiološku situaciju s koronavirusom i otvorenost granica za slobodna putovanja unutar EU.

Europska je komisija danas, naime, iznijela takvo rješenje u sklopu prijedloga o boljoj ujednačenosti nacionalnih mjera koje se tiču Covida-19 i prelaska granica. Sada se o tome trebaju usuglasiti države članice kroz raspravu u Vijeću EU, no ovo su novosti iz Komisijina prijedloga.

Ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja slobode putovanja ako u državi, u kojoj se na Covid-19 tjedno testira najmanje 250 na 100 tisuća stanovnika, broj novozaraženih ne prelazi 50 na 100 tisuća stanovnika tijekom razdoblja od 14 dana ili ako je postotak pozitivnih rezultata od svih provedenih testiranja manji od 3 posto. Gdje su ispunjeni ti kriteriji, oznaka može biti ili zelena ili narančasta.

Zelena ako je broj novozaraženih manji od 25 na 100 tisuća unutar 14 dana i ako je postotak pozitivnih rezultata manji od 3 posto od ukupnog broja testova. A narančasta oznaka za područja gdje je prva brojka manja od 50, a druga veća od 3 posto ili je prva brojka između 25 i 150, a druga brojka je manja od 3 posto. Putovanja iz zelenih zona bila bi potpuno slobodna, bez ograničenja. A za putovanja iz narančastih države bi mogle, ako je to opravdano, propisivati testiranje prije ili nakon povratka. 

Crvenom bojom označavala bi se područja u kojima je više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u 14 dana i pozitivni testovi na Covid-19 premašuju 3 posto. Ili područja u kojima je samo broj novozaraženih veći od 150 na 100 tisuća u 14 dana, bez obzira na postotak pozitivnih testova.

Sivom bojom označavala bi se područja za koja jednostavno nema dovoljno kvalitetnih podataka ili je broj testova provedenih na 100 tisuća stanovnika manji od 250 u tjedan dana.

Države bi mogle zahtjevati od putnika koji dolaze iz crvenih ili sivih zona da se podvrgnu obaveznoj karanteni ili testiranju po povratku, s time da je testiranje opcija koja se preferira. 

Komisija predlaže da se svi drže istih kriterija i da se bojama ne označavaju čitave države, već regije unutar tih država. Osnovni je princip nediskriminacija.

- Treba tretirati jednako sve građane EU i sve države članice EU - kaže europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson

Komentara 2

AA
aabbcc
10:25 05.09.2020.

Uz crvenu, narančastu i zelenu treba EU uvesti lila boju! i kao Indijai; Niste nosili masku i nemate za kaznu? morate ležati u lijesu ....

FT
Franjo_Tahi
07:57 05.09.2020.

Na što europski birokrati troše lovu! A prije par godina im je milion i pol mladih agresivnih muškaraca probilo ograde i to ih nije brinulo. Da pače, nismo smjeli ni pitat odakle su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije