Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU Ministri vanjskih poslova EU 27 prihvatili Solanin i

EU spremna na veću ulogu u BiH

VL
Autor
Stojan De Prato
10.11.2008.
u 15:10

Vijeće Europske Unije voljno je ojačati ulogu EU u Bosni i Hercegovini i preuzeti svoje odgovornosti, koristeći niz sprava koje su mu na raspolaganju”, stoji u zaključku jučerašnjega sastanka Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose na kojemu su se ministri vanjskih poslova EU 27 suglasili s prijedlozima nove strategije EU prema BiH koje su im u zajedničkome pismu predstavili glavni tajnik Vijeća i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Oni predlažu da se do ljeta iduće godine zatvori Ured Visokoga predstavnika (OHR), te da dio njegovih ovlasti preuzeme Ured posebnoga predstavnika EU (EUSR), koji bi nastavio voditi Miroslav Ljčak, dok bi dio ovlasti prešao u ”mjesno vlasništvo”, kako bi za provedbu niužni preobrazba odgovornost preuzeli bosanskohercegovački političari. Vijeće je izrazilo svoju “duboku zabrinutost nedavnim razvojima političkoga stanja u BiH, posebice uporabom nacionalističke retorike i priovedbom jednostranih odluka nekih vođa, čime se ugrožava diobu vlasti i temelje države”.

- Takve riječi i djela kompomitiraju potrebne preobrazbe za budućnost zmelje.

Iznova potvrđujući europske izglede BiH, Vijeće poziva bosanske vlasti da preuzmu svoje odgovornosti i da obnove svoje napore da proguraju nužne preobrazbe za napredovanje BiH na njezinu putu u EU – upozorava Vijeće i “sa zadovojstvom uzima na znanje sporazum na tim crtama između tri glavne bosanke stranke”.

- Treba te prijedloge hitro staviti u čvrst oblik Pozivamo bosanske političke snage da se ujedine oko toga projekta – naglašava Vijeće, te “podvlači da će se političke razvoje morati uzimati u obzir pri budućemu usmjeravanju operacije ALTHEA”.

Lajčak je na te zaključke rekao da je “ovo ohrabrujući dan, koji pokazuje da EU osjeća odgovornost za budućnost BiH". Najavio je da će se idući tjedan u Bruxellesu sastati Upravljački odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i započeti raspravu o tome kakva će biti buduća nazočnost EU-a u BiH.

Upitan hoće li EUSR imati na raspolaganju ovlasti OHR-a da smjenjuje mjesne političare, Lajčak je uzvratio da "još nije jasno kakve će biti te ovlasti; to će biti predmet rasprava".


Status quo u BiH je neodrživ!

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju značilo je promjenu kakvoće u odnosima Europske Unije i Bosne i Hercegovine, koja joj je znatno ojačala europsku perspektivu. U svjetlu nedavnih političkih razvoja u BiH, vrijeme je baciti svjež pogled na naše odnose”, napisali su Javier Solana i Olli Rehn u zajedničkome pismu ministrima vanjskih poslova EU 27. - Uvjereni smo da moramo osnažiti strategiju za BiH kao moguću kandidaticu za članstvo u EU. K tome, glede dolazećih rasprava unutar Upravljačkoga odbora PIC-a o zatvaranju OHR-a i prijelazu na sve veće mjesno vlasništvo moramo iznova sagledati prijelaz na pojačanu prisutnost EU na terenu, bez predodređivanja odluke PIC-ova Upravljačkoga odbora – dodaju Solana i Rehn. Oni smatraju da ulogu EU treba osnažiti jačanjem EUSR-a. - Status quo je neodrživ. Ustavna počela koje su uspostavili daytonski i pariški mirovni sporazum dovode u pitanje ključni politički vođe u oba entiteta. Izostanak političke suglasnosti o ključnim preobrazbama, zapaljiva retorika i sukobljavajuća viđenja države ponovno su usporili preobrazbe. Tako će i ostati, ukoliko međunarodna zajednica ne bude spremna promijeniti odrednice svoje nazočnosti i pristupa – upozoravaju Solana i Rehn. Oni naglašavaju da “međunarodni poriv ostaje ključan jer nema domaćih snaga koje bi bile sposobne dovesti u pitanje status quo i utjecati na vodstvo zemlje da svoja trenutna sporenja zamijeni stvarnom suglasnošću o uz EU povezanim preobrazbama”. - Snažniji angažman EU sada je važniji nego ikada – zaključuju Solana i Rehn. (SdP)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije