Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožene vrste

EU se pridružuje zabrani trgovine tunama plavih peraja

tuna
AFP
10.03.2010.
u 19:36

Prošle su godine znanstvenici upozorili da je tuna plavih peraja ugrožena vrsta jer je trenutačno u Atlantiku i Sredozemnom moru ima šest puta manje nego kada je počeo industrijski izlov.

Europske unija donijela je odluku da će se pridružiti zabrani međunarodne trgovine tunama plavih peraja. Sjedinjene Države već su poduprle ovu zabranu, no Japan, gdje se konzumira najviše vrlo cijenjenog mesa ove vrste tune, protivi se zabrani. Sljedećeg će tjedna u Kataru biti održana Međunarodna konvencija o trgovini ugroženim vrstama pa je zabrana trgovine ovom vrstom tune koja živi u Atlantiku i u Sredozemnom moru potpuno izvjesna.

Prošle su godine znanstvenici upozorili da je tuna plavih peraja ugrožena vrsta jer je trenutačno u ova dva mora ima šest puta manje nego kada je počeo industrijski izlov. Japan je najveće tržište za meso ove tune, koje se tamo osobito cijeni, a koje je nezaobilazno u prvoklasnom sušiju. Nedavno je samo jedna ovakva tuna na burzi u Japanu postigla cijenu od 170 tisuća dolara, a za jedan komadić sušija u kojem se nalazi ovo riblje meso treba izdvojiti po stotinjak kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
00:44 11.03.2010.

ma sardela je sirotinji zakon

VU
vucko
10:22 11.03.2010.

Ostalo mi je u sijecanju da je nekada sjeverni Jadran bio bogat tunama.U Bakru i Bakarcu postojale su 2o m iznad mora ljestve na kojima su sjedili ribari-posmatraci i kada je jato tuna usla u taj zaljev vikali su \"tira-tira\"" a citavo mjesno stanovnistvo sletilo je na obalu i ogradilo uvale mrezama i izlov tuna je poceo.

OB
-obrisani-
11:19 12.03.2010.

Imaju li i hrvatske tune, koje se izvoze u Japan, plave peraje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije