Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA TRANZICIJA

EU radi na novoj uredbi: Modnu industriju očekuju velike promjene, proizvodi će dobiti putovnice

FILE PHOTO: Customers shop at a Primark store on Oxford Street in London
Foto: Luke MacGregor/REUTERS
1/3
VL
Autor
hina
22.05.2023.
u 13:45

Zabranom se pokušava smanjiti utjecaj na okoliš odjeće ili modnih dodataka koji se proizvode, ali se nikada ne koriste, osobito nakon brzog rasta internetske prodaje

Vijeće EU-a usuglasilo je u ponedjeljak zajedničko stajalište država članica na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o uredbi o ekološki prihvatljivom dizajnu održivih proizvoda, u kojem se, između ostaloga, zauzima za zabranu uništavanja neprodane odjeće i obuće.

Ministri država članica zaduženi za politiku tržišnog natjecanja usvojili su zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtjeva za ekološki dizajn održivih proizvoda. Cilj toga prijedloga je utvrditi nove zahtjeve na temelju kojih bi proizvodi postali trajniji, pouzdaniji, ponovno upotrebljivi, nadogradivi, popravljivi, jednostavniji za održavanje, obnovu i recikliranje te energetski i resursno učinkovitiji.

POVEZANI ČLANCI:

U usvojenom zajedničkom stajalištu države članice traže zabranu uništavanja neprodane odjeće i obuće, uz izuzeće od četiri godine za poduzeća srednje veličine te trajna izuzeća za mala i mikro poduzeća. Zabranom se pokušava smanjiti utjecaj na okoliš odjeće ili modnih dodataka koji se proizvode, ali se nikada ne koriste, osobito nakon brzog rasta internetske prodaje. To dovodi do gubitka vrijednih ekonomskih resursa jer se roba proizvodi, transportira i nakon toga uništava, a da se uopće ne upotrijebi za namjeravanu svrhu.

Vijeće smatra da u ovu uredbu ne trebaju biti uključena motorna vozila, jer je njihov utjecaj na okoliš uređen drugim zakonima.

U prijedlogu uredbe predviđa se uvođenje “digitalne putovnice za proizvode”, koje bi sadržavale informacije  o ekološkoj održivosti proizvoda. Pregovori o konačnom tekstu uredbe počet će čim Europski parlament izglasa svoje stajalište.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO Vatrogasci pomažu građanima u Lasinju

Komentara 1

DU
Deleted user
15:38 22.05.2023.

EU birokratska tvorevina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije