Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles financira jačanje granice

Europska unija na granice postavlja detektore laži i zvučne topove. Ljevičarske stranke ogorčene

GREECE-KASTANIES-BORDER-REFUGEES-MIGRANTS
Foto: Dimitris Tosidis/XINHUA/PIXSELL
1/2
06.06.2021.
u 09:40

Ovo apsolutno nema nikakve veze s poštivanjem ljudskih prava i dostojanstva i s europskim pravom, ogorčeni su u ljevičarskim strankama

Europska unija financirat će novu opremu na vanjskoj granici EU u Grčkoj: uz pet metara visoku ogradu postavit će se posebne kamere i detektori laži kojima će provjeravati govore li migranti istinu o svom identitetu i državi iz koje dolaze jer velika većina njih pristiže bez ikakvih dokumenata. Također, predviđeni su i zvučni topovi kojima će stvarati buku i tako odvratiti migrante od dolaska na granice EU. Europska ljevica i Zeleni zgroženi su ovim potezima Bruxellesa i Atene.

Otkrivanje identiteta

Zbog prepunih izbjegličkih kampova, sukobljene države članice EU godinama neuspješno pokušavaju dogovoriti zajedničku politiku azila. Jer migranti sve više dolaze u Europu, EU je odlučio protiv migranata krenuti kamerama, detektorima laži i zvučnim topovima, što bi moglo zaustaviti priljev migranata u zemlje EU.

Na grčko-turskoj pograničnoj rijeci Evros trenutačno se isprobava tehnologija posebnih kamera koje prodiru i kroz lišće kako bi se pronašli ljudi koji se skrivaju u grmlju.

– Europska komisija podupire ovaj projekt s osam milijuna eura, što je samo jedan od mnogih projekata – tvrdi Erik Marquardt, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, ističući kako sad imaju situaciju u kojoj se čini da glasna buka iz topova odvraća ljude da uopće dođu do graničnih prijelaza i podnesu zahtjev za azil.

– To apsolutno nema nikakve veze s poštivanjem ljudskih prava i dostojanstva, kao ni s europskim pravom – ogorčen je Marquardt.

Zvučni top trebao bi biti vrsta fizičke barijere. Uređaj postavljen na oklopno vozilo uzrokuje buku poput mlaznog motora u velikom rasponu. Aktivisti za ljudska prava to vide kao napad na zdravlje migranata.

– EU financira brojne projekte za praćenje granica i migracijskih kretanja – kaže Patrick Breyer iz Piratske stranke. Europarlamentarac je tužio Komisiju tražeći da preda dokumente za jedan od istraživačkih projekata. Istraživački projekt “iBorder Control”, koji je EU financirao s četiri i pol milijuna eura, želi još više “zapečatiti Europu koristeći umjetnu inteligenciju”, objašnjava Breyer. – Svojom žalbom na transparentnost želim načelno pojasniti da porezni obveznici, odnosno parlamenti imaju pravo pristupa javnim istraživanjima – kaže Breyer.

– Pogotovo sa pseudoznanstvenim i orvelovskim razvojem kao što je video detektor laži – ogorčen je pirat Breyer.

Nakon izbjegličke krize 2015. godine EU je u istraživanje sigurnosne tehnologije uložio tri milijarde eura. Cilj je razviti Europu u neku vrstu “visokotehnološke utvrde” kako bi se izbjeglice zaustavili prije nego što ilegalno prijeđu granicu.

Glasnogovornik Europske komisije Adalbert Jahnz tada je uvjeravao da to nije istina.

– Podsjećam vas da je upravljanje granicama stvar država članica, pa to nije projekt EU – kaže.

– Međutim, Komisija je sa zabrinutošću primila na znanje medijska izvješća i u kontaktu je s grčkim vlastima kako bi dobila više informacija o zvučnom topu – dodao je.

U potrazi za migracijskom politikom

Od rujna prošle godine na stolu Europske komisije prijedlozi su reformi koji bi trebali konačno dovesti do zajedničke migracijske politike koja sada ne postoji.

Planovi, između ostalog, predviđaju centre za prijem na vanjskim granicama EU, tzv. sigurnosni screening i redizajn Dublinskog procesa. Do sada je Dublin III regulirao da izbjeglica mora podnijeti zahtjev za azil tamo gdje je prvi put stupio na europsko tlo.

Indikativno je da se države EU nalaze u dilemi: s jedne strane žele ostvariti svoje interese i regulirati migraciju, a s druge strane žele im zabraniti ulaz i poštovati temeljna ljudska prava, što je nespojivo. Zbog toga se na različite načine pokušava zaustaviti priljev migranata što svaki dan postaje teže s obzirom na ratove, glad i nezaposlenost koji haraju Bliskim istokom i afričkim kontinentom.

Ključne riječi

Komentara 63

NE
nebitnoime
09:57 06.06.2021.

hahahah detektori laži, koja priča za malu djecu. Šta će vam detektor za to? Svatko tko ima imalo mozga zna da lažu svi redom (i u tome su trenirani od tih ljevičarskih udruga) i ne bi pustio niti jednoga. Uostalom, to je i zakon.

OC
OCB
09:45 06.06.2021.

Može se udovoljiti ljevičarima, tako što se otvore granice za sve migrante i krijumičare svega, ali da ih ljevičari preuzmu i skrbe o nima, bez državnog troška.

ZI
zinegoid
09:56 06.06.2021.

ljevica i tzv zeleni žive cijeli život na grbači drugoga i nije ih briga tko će osigurati sredstva. imaju li rješenje osim haosa koji bi izazvali svojom politikom te uništili civilizaciju na zapadu. njima je jedino cilj vlast a sredstvo prestavljajući se drugačijima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije