Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava za sve građane

EU pregovara s pet kompanija o kupnji cjepiva za koronavirus

(EyesonSci) CHINA-BEIJING-COVID-19-INACTIVATED VACCINE-CLINICAL TRIALS (CN)
Foto: Zhang Yuwei/XinHua/PIXSELL
1/4
19.07.2020.
u 14:03

Komisija za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom vremenskom okviru i po određenoj cijeni zauzvrat iz Instrumenata za hitnu potporu proizvođačima cjepiva financirati dio početnih troškova

Europska unija pregovara o ugovorima za nabavu cjepiva za novi koronavirus SARS-CoV-2 s proizvođačima Modernom, Sanofijem, Johnson&Johnsonom te biotehnološkim kompanijama BioNTech i CureVac, objavila je agencija Reuters navodeći da su vijest potvrdila dva izvora iz EU. Riječ je o već najavljenoj zajedničkoj nabavi cjepiva i lijekova, no sada i s konkretnim podacima. Nastojanje da se postigne dogovor s proizvođačima cjepiva nastavlja se na ranije postignuti aranžman četiri zemlje članice EU s kompanijom AstraZeneca za kupnju 400 milijuna doza cjepiva, koje razvija sa Sveučilištem u Oxfordu, koje bi bile na raspolaganju za svih 27 članica Europske Unije.

Obaviješteni ministri

Reuters navodi i kako je Europska komisija podijelila ovu informaciju s ministrima zdravstva na sastanku u Berlinu u četvrtak:

– U pregovorima smo s nekoliko kompanija o mogućim cjepivima – rekao je glasnogovornik EK u petak, no odbio je komentirati o kojim se kompanijama radi jer riječ je o povjerljivim pregovorima.

Kako se čini, najdalje su otišli pregovori s Johnson&Johnsonom te Sanofijem jer su u javnost prispjele i količine cjepiva o kojima se razgovara. S američkim Johnson&Johnsonom pregovara se o otkupu 200 milijuna doza, a nije isključeno da se ta količina i poveća. Zna se i kako se s francuskim Sanofijem, koji cjepivo razvija u suradnji s britanskim GlaxoSmithKlineom, pregovara o nabavi 300 milijuna doza koje bi prispjele u drugoj polovici sljedeće godine. Iz Sanofija su potvrdili kako su pregovori o kupnji te količine cjepiva s EU doista u poodmaklom stadiju. I Moderna, ispitivanje čijeg je cjepiva otišlo za sada najdalje od svih, potvrdila je kako je u pregovorima s europskim zemljama o prodaji cjepiva te kako za sada još nije došlo do dogovora. U igri su i dvije njemačke biotehnološke kompanije, BioNtech i CureVac kontroverznog njemačkog biznismena Dietmara Hoppa, osnivača SAP-a i vlasnika nogometnog kluba iz Hoffenheima.

VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

No nijedna od ovih kompanija nije željela komentirati pregovore s EU. Kupnju cjepiva vodi povjerenstvo koje je imenovala Europska komisija. Kada se dogovori postignu, zemlje EU mogu početi naručivati cjepivo za svoje građane.

Dvije temeljne tehnologije

Ovaj je potez EU utemeljen u dokumentu Strategija za cjepiva protiv koronavirusa. Tamo stoji da će Komisija za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom vremenskom okviru i po određenoj cijeni zauzvrat iz Instrumenata za hitnu potporu proizvođačima cjepiva financirati dio početnih troškova.

Za ovo je EK odredio 2,7 milijardi eura. U tom dokumentu također stoji i kako je cilj osigurati proizvodnju dovoljne količine cjepiva u EU pa u tom svjetlu treba gledati i pregovore s dva njemačka proizvođača. Kad je riječ o cjepivu Moderne, pokazalo se da je 45 volontera koji su primili cjepivo u ožujku doista i razvilo protutijela za novi koronavirus pa će se uskoro pristupiti do sada najvećem kliničkom ispitivanju na američkom tlu koje će obuhvatiti 30.000 ljudi. Slična se velika ispitivanja planiraju i za cjepivo koje razvija Sveučilište u Oxfordu i AstraZeneca, kao i za ono koje razvija Johnson&Johnson. Pfizer koji cjepivo razvija u suradnji s njemačkim BioNTechom dobio je od američke administracije za kontrolu lijekova (FDA) dozvolu da samostalno krene u kliničko ispitivanje.

Kandidat za cjepivo CureVaca u prvoj je fazi kliničkog ispitivanja, podsjetimo da je američka administracija već pokušala kupiti ovo cjepivo. Sanofi je početak kliničkog ispitivanja svojeg cjepiva najavio za jesen pa se zbog toga vjeruje da bi to cjepivo moglo biti raspoloživo u drugoj polovici 2021.

Nekoliko je tehnologija koje se koriste u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Moderna, Pfizer, Sanofi i CureVac koriste tehnologiju glasničke RNA, dok se u razvoju cjepiva Sveučilišta u Oxfordu i AstraZenece te Johnson&Johnsona koristi adenovirusni vektor.

1. S Johnson&Johnsonom pregovara se o nabavi 200 milijuna doza cjepiva za novi koronavirus, a nije isključeno da se ta količina i poveća

2. S francuskim Sanofijem pregovara se o kupnji 300 milijuna doza cjepiva koje bi prispjelo u drugoj polovici sljedeće godine, Sanofi je to i potvrdio

3. Pregovara se i s američkom Modernom ispitivanje čijeg je cjepiva otišlo najdalje do sada, no taj proizvođač kaže da još nema konkretnog dogovora

Ključne riječi

Komentara 5

JU
jumbo2110
14:13 19.07.2020.

Kupujte ionako ce 90 posto bit baceno kao kod svinjske gripe. Kad pocnu onih prvih 10 posto strasljivaca oboljevat od nus pojava i neki sa smrtnim ishodom promjenit ce narod misljenje o cjepivima.

IN
Indy500
14:54 19.07.2020.

Treba se još vise zadužiti.... da bi se na kraju sve prodalo

NE
neboiznadzagreba2
14:21 19.07.2020.

Imunitet se stiče u doticaju s virusima koji su svuda oko nas,ovo izoliranje od potencijalnih nositelja ( ne kažu, drugih ljudi ), ove maske, rukavice, neprestana dezinfekcija ruše naš imunitet i stavljaju ga na tržište - znanost će ga zaštititu,tu, farmaceutske tvrtke naplatiti, nama preostaje samo da šutimo i poslušno pružimo ruku, "bravo, evo keksić"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije