Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNICI ODLUČILI

EU poziva Kinu kako bi pomogla okončati rat u Ukrajini: 'Postoje stvari koje želimo staviti u fokus'

U.S. Secretary of State Antony Blinken visits China
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/3
21.06.2023.
u 02:00

Čelnici EU-a sastaju se na summitu u Bruxellesu od 29. do 30. lipnja, a među glavnim temama su Kina i ekonomska sigurnost

Čelnici Europske unije idućeg bi tjedna trebali pozvati Kinu da pomogne u okončanju rata u Ukrajini, uključi se u globalne izazove poput klimatskih promjena i rebalansira gospodarske odnose s Europskom unijom, rekao je u utorak visoki dužnosnik EU-a. Čelnici EU-a sastaju se na summitu u Bruxellesu od 29. do 30. lipnja, a među glavnim temama su Kina i ekonomska sigurnost. Poziv Kini naveden je u nacrtu zaključaka pripremljenih uoči summita, koji bi se mogli promijeniti.

Dužnosnik je rekao da su nacrti zaključaka u skladu s deklaracijom skupine G7 iz svibnja, ali sa specifičnijim pitanjima EU-a i Kine poput ponovnog uravnoteženja gospodarskih odnosa i potrebe za reciprocitetom. "Mislim da je važno da postavimo pojam smanjenja rizika i diversifikaciju u fokus", rekao je dužnosnik, referirajući se na politiku EU-a da smanji gospodarsko oslanjanje na Kinu.

Dužnosnik je rekao da će čelnici vjerojatno usredotočiti svoje rasprave na ulogu Kine glede ruske invazije na Ukrajinu i gospodarske veze. Zapadni čelnici pozvali su Kinu da iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavila sukob.

POVEZANI ČLANCI:

Ranije u utorak, Europska komisija predstavila je novu strategiju ekonomske sigurnosti, zagovarajući jaču kontrolu izvoza i odljeva tehnologije. Komisija nije spomenula Kinu, ali je ona očito bila u središtu njezinih misli. Dužnosnik je rekao da su neke zemlje članice EU-a trenutačno prilično oprezne u pogledu prijedloga s obzirom na to da su izdavanje izvoznih dozvola i sigurnost nacionalna nadležnost.

>> VIDEO Rusi na ukrajinske položaje poslali kamikaza tenkove

Ključne riječi

Komentara 3

SS
sokac sa drave
09:37 21.06.2023.

Evo ih opet u kini i traze pomoc od komunista da nagovore svoje druge komuniste da rusi prekinu rat i da vec jednom amerika preuzme najplodniju zitnicu na svijetu.Jos prije mjesec dana su rekli da bacaju atomske na kinu ako kina samo pipne njihov tajvan.

LU
luftbrenzzer
09:52 21.06.2023.

To je čista shizofrenija. Maksimalno futrati Ukrajinu s najsuvremenijim i najubojitijim oružjem a istovremeno tobože težiti prekidu rata. Gdje im je bila pamet 2014 prije nego je pukla prva puška? Rat nije kao kaput: kad ti treba izvadiš ga iz ormara, a kad ti više nije potreban da ga vratiš u ormar. Najprije su pustili inicijalnu ratnu grudu nizbrdo i sada cvile kad ne mogu zaustaviti sveuništavajuću lavinu. Ako dođe do nuklearnog finala ovog rata SAD i NATO VS RF (što je vrlo realno očekivati) na terenu Ukrajine, dobrim dijelom će krivicu snositi oni koji su izdašno dodavali gorivo u pakleni ratni oganj.

XA
xaron
22:16 21.06.2023.

Ovim potezom EU samo pokazuje svoju nesposobnost i irelevantnost u rjesavanju problema .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije