Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERESNE SKUPINE

EU parlament: Borzan u grupu za LGBT prava, Petir za obitelj

Biljana Borzan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
17.11.2014.
u 21:19

Podršku LGBT intergrupi dao je i Jozo Radoš, ali radije ne bi bio član

Nakon što su se podijelili po odborima, formalnim radnim tijelima Europskog parlamenta, hrvatski europarlamentarci polako odabiru i neformalne “interesne skupine”, od kojih je najbrojnija u prošlom sazivu bila ona koja se bori za prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT). U tajništvu te interesne skupine, koja se još formira, otkrivaju da je od hrvatskih europarlamentaraca članstvo u novom sazivu dosad već zatražila Biljana Borzan (SDP), a da je podršku toj skupini dao i Jozo Radoš (HNS) iako on radije ne bi bio član.

– Tako je. Podržavam njihovo osnivanje, ali ne mogu biti član prevelikog broja grupa. Odabrao sam onu za turizam i za dunavsku makroregiju, a možda i jadransko-jonsku – kaže Jozo Radoš.

U prošlom sazivu EP-a interesna skupina za prava LGBT osoba imala je 175 članova, a u novom sazivu možda dosegne i brojku od dvjesto.

Plenković za Jadran

– Bila sam njihova članica i u prošlom sazivu, bit ću i dalje, i ponosim se time. Heteroseksualka sam, ali smatram da je važno da se i mi pripadnici većine uključimo u borbu za prava homoseksualne manjine – kaže Biljana Borzan.

U tajništvu interesne skupine za prava LGBT osoba kažu da se i ne nadaju podršci ili članstvu HDZ-ovih europarlamentaraca ili HSS-ovke Marijane Petir ili Ruže Tomašić. Ti zastupnici to i sami potvrđuju. Andrej Plenković (HDZ) je, primjerice, inicirao osnivanje interesne skupine za Jadran. Ruža Tomašić kaže da će se uključiti u interesnu skupinu koja se bori za prava osoba s invaliditetom.

A Marijana Petir dala je podršku osnivanju čak sedam intergrupa, kako se u žargonu nazivaju interesne skupine u EP-u.

Podržala sedam grupa

– Dala sam svoj potpis intergrupi za obitelj i prava djeteta, intergrupi za bioetiku, intergrupi za slobodu vjeroispovijesti, intergrupi za održivi turizam, zatim za razvoj europskih otoka, pa za socijalno poduzetništvo i intergrupi za mlade – kaže Marijana Petir.

Dodaje kako nema interesa ulaziti u vjerojatno najbrojniju intergrupu za prava LGBT osoba jer bira prema svome svjetonazoru, a to znači da je ponajprije odabrala intergrupu za obitelj i prava djeteta.

>>Borzan Komisiji: Hrvatska je diskriminirana na digitalnom tržištu

>>Marijana Petir: Dostojanstveno radno vrijeme i slobodna nedjelja za sve zaposlene

Komentara 14

PL
Placid
23:32 17.11.2014.

Ova Borzan djeluje smješno dok nam u susjednoj državi ponovno pjevaju "spremte se spremte..." i bruse noževi.

KO
kojesta
11:33 18.11.2014.

koliko je meni poznato, ta lgbt skupina vec odavno u eu ima sva prava. moze ih se naci visoko u politici, u privredi, u sudsvu, kroje medije i modu, u umjetnosti, u skolama....pa sto jos hoce. ako i dalje zahtijevajuu neka svoja prava, onda je za shvatiti samo jedno: svoj stav zele nametnuti svima u drustvu. nasa djeca su ozbiljno ugrozena, jer vec u vrticima ih se seksualizira. trend dolazi iz ....zna se.....roditelji pripremite se!!!

MX
mxmaxina
14:27 18.11.2014.

Bravo gospođo Petir, ovu drugu drugaricu i njezin odabir nisu vrijedni nikakvog komentara obično smeće.i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije