Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT EU

EU nagovara Obamu da pomogne očuvati klimu

obama
Reuters
VL
Autor
STOJAN DE PRATO | BRUXELLES
30.10.2009.
u 15:47

- Imamo vrlo snažan pregovarački položaj i ostajemo vodeći u svijetu na tome polju. Krenimo, i ostali će nas slijediti - izjavio je predsjedatelj EU u ovome polugodištu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Šefovi država ili vlada Europske unije dogovorili su se u Bruxellesu o jedinstvenome stavu s kojim će u prosincu nastupiti na kopenhaškoj konferenciji o borbi protiv klimatskih promjena.

- Imamo vrlo snažan pregovarački položaj i ostajemo vodeći u svijetu na tome polju. Krenimo, i ostali će nas slijediti – izjavio je predsjedatelj EU u ovome polugodištu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Oko toga se do posljednjega trenutka vodila rovovska borba između starih zemalja članica, koje su zahtijevale da se trošak borbe protiv promjena klime podijeli prema tome koliko tko zagađuje, te novih, koje su tražile da mjerilo bude gospodarska snaga pojedine zemlje.

Riječ je bila o podjeli europskoga udjela u iznosu od 100 milijarda eura, s koliko bi razvijeni svijet do 2020. godine pomogao nerazvijenima smanjiti zagađivanje i prijeći na čistije tehnologije.

U utorak će se Reinfeldt i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, ne bi li ga nagovorili da se i SAD obveže na doprinos.

Ključne riječi

Komentara 4

MM
Mladen Miletić
15:57 30.10.2009.

EU nagovara Obamu da pomogne očuvati klimu, da nebude pre toplo ( prelijepo ugodno za radnike ) jel onda ne trošimo plin, za grijanje i ne zagađujemo zemlju.. Zato ju prvo moramo hladiti da bi zarada nekih bila velika, jel uskoro idu automobili na struju i Kapitalizam propada, ako barem plin nemože da preprodaje po debelooooj cijeni !

BT
bili-tartuf
16:10 30.10.2009.

tu sa Obamon , necé biti problema jer njemu nefale Ozonske rupe da bi pocrnija...

OB
-obrisani-
16:11 30.10.2009.

Piromani prvo zapale vatru (da li je realna nije bitno, važno je da se viče gori, gori). Onda čuju preko anketa da je vrlo korisno boriti se protiv vatre, i eto njih kao vatrogasce. Genijalno nema šta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije