Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu pokazali trud

EU Mađarima prijeti uvođenjem sankcija jer nisu smanjili deficit

Budimpešta parlament
Reuters/PIXSELL
11.01.2012.
u 17:59

S obzirom na to da Mađarska nije smanjila svoj deficit ispod granice od tri posto BDP-a, Europska komisija smatra da je propuštena prilika za napredak

Mađarska vlada nije poduzela ''učinkovite mjere'' da bi sanirala proračunski deficit, ocijenila je u srijedu u Bruxellesu Europska komisija, izvijestio je BBC.

S obzirom na to da Mađarska nije smanjila svoj deficit ispod granice od tri posto BDP-a, Europska komisija smatra da je propuštena prilika za napredak te da zemljama Europske unije sada ne preostaje ništa drugo nego poduzimanje drastičnih koraka.

Od ulaska Mađarske u EU, odnosno od 2004. godine, njezin je BDP kontinuirano premašivao gornju dopuštenu granicu od tri posto. Međutim, prošle je godine pao ispod te granice, ali Komisija to ne smatra poboljšanjem već pokušajem ''maskiranja'' stvarnih brojki da bi vlada u Budimpešti financijsku situaciju u zemlji prikazala manje crnom.

Ako zemlje Europske unije podrže procjenu Komisije, to će tijelo iznijeti nove preporuke za Mađarsku s ciljem da zaustavi njezin deficit.

Budući da Mađarska nije u eurozoni (njezina je službena valuta forint), Komisija joj ne može nametnuti novčane globe, ali može predložiti smanjenje ili ukidanje financiranja putem kohezivnih fondova, a to bi našim susjedima moglo ''isprazniti džepove'' za više od milijardu eura.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar bakunjin
bakunjin
18:42 11.01.2012.

Čudno je to kako danas Mađarska ravnopravno ne kontribuira u upravljanju i donošenju odluka EU kada ćemo mi, kako nam Veca, Zocky, Radymjir, Yaca i Yvo neprestano sugeriraju, ulaskom u EU ostvariti takvu mogućnost!?

TO
Toni50
18:42 11.01.2012.

EU Mađarima prijeti uvođenjem sankcija jer nisu smanjili deficit.. Da probamo se malo direktno izraziti tko če nastradati kod sankcija vladarima koji naprave sranje ili malim ljudima koji su tako i tako več pušači u njima eto dragoj EU ???

OB
-obrisani-
18:30 11.01.2012.

EU hahah NE hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije