Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON UNIJE

EU je zaustavio Južni tok jer bi ruski Gazprom kršio važne stavke Trećeg energetskog paketa

Miller i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
09.12.2014.
u 06:30

Prvo, taj paket traži razdvajanje djelatnosti

Što točno propisuje tzv. Treći energetski paket zbog kojega je zaustavljena gradnja plinovoda Južni tok od Rusije preko Balkana do srednje Europe?

Prvo, taj paket traži razdvajanje djelatnosti, tj. ne dopušta da tvrtka koja se bavi proizvodnjom i distribucijom plina ujedno bude i operater plinovoda.

Drugo, novi plinovodi moraju biti otvoreni za treću stranu, tj. bilo koga tko želi zakupiti dio kapaciteta.

I treće, za svaki novi plinovod mora postojati neovisno tijelo koje predlaže tarife, a njih zatim odobrava regulatorno tijelo.

U Južnom toku Gazprom je htio kršiti sve tri navedene stavke zakona Unije.

>> Putin: Odustajemo od Južnog toka

>> Miller: Gospodo iz EU, odjenite se pa u Tursku po plin

Komentara 27

Avatar lvan12
lvan12
08:59 09.12.2014.

Sve bi to bilo u redu da je treći energetski paket donesen prije potpisivanja bilateralnih ugovora između gazproma i zemalja kroz koje je trebao ići plinovod, međutim nije... Temelj prava je da se zakoni i uredbe nemogu donositi retroaktivno a upravo je taj temelj EK ovdje prekršila. Naime taj treći energetski paket je stupio na snagu 3.9.2009 a usvojen je od strane EU parlamenta 3 mjeseca ranije... Dok su bilateralni ugovori između gazproma i najvažnijih tranzitnih i čvorišnih zemalja potpisani: Bulgaria – January 18, 2008; Serbia – January 25, 2008; Hungary – February 28, 2008; Greece – April 29, 2008; Nažalost dogodilo se to da umjesto jeftinijeg dopremljenog ruskog plina, od nacije s kojom koliko toliko dijelimo barem kršćanski dio kulture... pod pritiskom SAD-a odustajemo i odlučujemo se za skuplju LNG varijantu od zemalja kao što su Katar, dokazanih financijera terorizma! I dodatno, sve je bilo u redu i nije bilo potrebe za trećim energetskim paketom kada je trebalo Njemačkoj graditi plinovod, a gradnja je počela u svibnju 2011, dakle više od 1,5 godine od usvajanja 3EP... tada on nije prestavljao problem, no sada zemljama juga predstavlja! Čije je licemjerje sada u pitanju? Kada već EU nije fer prema nama koji ćemo sada morati plačati skuplji plin i dodatno financirati teroriste po bliskom istoku (SAD je rekao još 30 godina da će to trajati), neka barem netko iz VL bude fer i napiše članak kako stvari zaista stoje.

CR
CrniP
07:04 09.12.2014.

Pa sto da su osim ta 3 izmišljena zakona prekršena i njih četiri - ukoliko bi Ruski plin bio jeftiniji? Bit svih tih zakona je da se kupi dolarski plin.

Avatar white socks
white socks
08:39 09.12.2014.

Ameri naredili da se Rusi moraju rušiti na sve moguće načine i EU, kao poslušni podanik, to čini u korist vlastite štete. Europsko gospodarstvo lagano ali sigurno postaje nekonkurentno na svjetskom tržištu. Ameri žele spriječiti jačanje Rusije i nanijeti im nepopravljivu štetu, i u tom je tajna i sukoba u (oko) Ukrajine, sankcija i otkazivanja Južnog toka. Kolaterarna šteta je ukrajinski narod (i Rusi u Ukrajini), stradanje gospodarstva EU a posebno malih zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije