Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Picula nakon povratka iz Ukrajine:

'EU je istinski partner Ukrajine i podržava njezin suverenitet i integritet'

Tonino Picula
Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule
02.02.2022.
u 14:17

Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata, koji je sudjelovao u misiji, naglasio je važnost stabilnosti i sigurnosti Ukrajine kako bi se očuvao reformski napredak te zemlje.

Misija članova Odbora za vanjske poslove (AFET) i za sigurnost i obranu (SEDE) Europskog parlamenta boravila je u službenom posjetu Ukrajini od 30. siječnja do 1. veljače 2022. godine, kako bi izrazili podršku i solidarnost s Ukrajincima, te raspravili aktualne teme europske sigurnosti u svjetlu ruske vojne prijetnje Ukrajini.  

Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata, koji je sudjelovao u misiji, naglasio je važnost stabilnosti i sigurnosti Ukrajine kako bi se očuvao reformski napredak te zemlje, priopćili su iz Ureda Tonina Picule.

"Ukrajina nije poligon za ruske vojne manevre, kibernetičke kampanje i manipulaciju informacijama. To je država s više od četrdeset milijuna Europljana koji zaslužuju živjeti u miru, sigurnosti i blagostanju, poput ostalih Europljana. Snažno podupiremo ukrajinske napore u izgradnji stabilnih i odgovornih demokratskih institucija, postizanju gospodarskog i društvenog napretka za svoje građane, i očuvanju stabilnog i prosperitetnog okruženja u svim ukrajinskim regijama“, rekao je.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija mora prestati prijetiti susjednoj Ukrajini s vojnom akcijom te prekinuti svoje višedimenzionalne napore kako bi se potkopao ukrajinski napredak na polju demokratskih reformi, gospodarske suradnje i društvene kohezije. Političko vodstvo Ukrajine, unatoč izazovima stabilnosti i sigurnosti, mora zadržati odlučan tijek reformi, slažu se u S&D-u.

Europa ne treba novu sigurnosnu arhitekturu, izgrađenu na mutnim poslovima i klimavim jamstvima. Europi je potrebno obnavljanje predanosti principima i mehanizmima suradnje i sigurnosti, kako su dogovoreni Helsinškim završnim aktom iz 1975., potvrđenim Pariškom poveljom za novu Europu 1990. i kako ih od tada utjelovljuje Organizacija za Sigurnost i suradnju u Europi (OESS).  S&D grupa je oduvijek bila snažan pobornik OESS-a kao platforme za europski dijalog o sigurnosti. Sada je vrijeme za oživljavanje helsinškog duha i osnaživanje OESS-a, poručuju iz S&D-a.

"EU, kao istinski partner Ukrajine, nepokolebljivo podržava suverenitet i teritorijalni integritet ove države, kao i njen odlučan reformski put prema čvrstoj vladavini prava, odgovornim i učinkovitim demokratskim institucijama, te dostupnoj i pouzdanoj javnoj upravi, uključujući sigurnosni segment. U 2013. i 2014. godini Ukrajinci su se borili za demokratsku europsku budućnost. Danas Ukrajina mora braniti ne samo svoje građane i teritorij, već i mnoge reformske napretke“, zaključuje Picula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije